Op deze pagina zul je de volgende onderwerpen lezen m.b.t. cholesterol verlagen:

1. Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof, die vooral door het lichaam zelf wordt geproduceerd en wel door de lever. Een klein deel krijgen we ook met het eten binnen. Wanneer er teveel van is, kun je het best je cholesterol verlagen.

Het heeft de vorm van kleine bolletjes met een laagje eiwit eromheen, lipoproteïnen genoemd, die zo door het bloed kunnen worden verspreid. Bij een goede werking van de lever produceert die wat het lichaam nodig heeft.

Cholesterol verstevigt de lichaamscellen en is belangrijk voor welke stoffen celmembranen wel en niet doorlaten. Verder is het een bouwsteen voor steroïdhormonen en is het nodig voor de aanmaak van gal dat voor de afbraak van vetten dient.

Wat is cholesterol

2. Waarom cholesterol slecht voor je kan zijn

Als we het over cholesterol hebben, maken we in het algemeen onderscheid tussen laag- en hooggeconcentreerde lipoproteïne, afgekort als respectievelijk LDL en HDL.

Het LDL wordt voor een groot deel opgenomen door onder meer de lever en bijnieren. Het LDL dat in de bloedbaan blijft, kan zorgen voor vervetting van de vaatwand, waardoor aderen kunnen vernauwen. We praten dan ook wel van aderverkalking.

LDL = slechte cholesterol. HDL = goede cholesterol.

LDL-cholesterol wordt het slechte cholesterol genoemd, omdat een hoge concentratie daarvan het risico van een hartinfarct en gescheurde bloedvaten kan vergroten.

Een hoge HDL waarde zou daarentegen het risico verlagen van hart- en vaatziekten.

3. Wat de complicaties van teveel cholesterol kunnen zijn

Zoals gezegd, kan een hoog LDL-cholesterolgehalte aderverkalking veroorzaken. Dit gebeurt op plekken in de aderen, waar beschadigingen in de wanden voorkomen.

Cholesteroldeeltjes blijven daar hangen en er ontstaat een zogenoemde ‘plack’. Er kan minder bloed stromen en organen krijgen daardoor minder zuurstoftoevoer.

Een plack kan loskomen en geeft dan een prop in het bloed. Die kan ergens een verstopping veroorzaken. Lichaamscellen ontvangen dan geen bloed en dus ook geen zuurstof en voedingsstoffen, en sterven af.

Als een verstopping optreedt in de aderen van het hart, dan kan een hartinfarct het gevolg zijn. Als er een verstopping optreedt in de halsslagader, dan kan die een beroerte veroorzaken.

3.1 Risicofactoren van een hoge cholesterol

Aderverkalking is ook een natuurlijk proces. Er zijn echter factoren die dat proces kunnen versnellen. De meergenoemde zijn roken, ongezonde voeding, overgewicht en weinig beweging.

Daarnaast kunnen medische condities een rol spelen. Ze hebben allemaal te maken met processen die beschadigingen aan de binnenkant van een ader kunnen veroorzaken, met de eerdergenoemde mogelijke gevolgen. Dit zijn een hoge bloeddruk, suikerziekte, nierziekten en chronische ontstekingen.

4. De symptomen van een hoog cholesterolgehalte

Een hoog cholesterolgehalte veroorzaakt doorgaans geen symptomen. In de meeste gevallen veroorzaakt het alleen noodsituaties.

Een hartaanval of beroerte kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van de schade die wordt veroorzaakt door een hoog cholesterolgehalte.

Een bloedtest is de enige manier om te weten of uw cholesterol te hoog is. Dit betekent dat het totale cholesterolgehalte in het bloed hoger is dan 240 milligram per deciliter (mg / dL).

Vraag uw arts om u een cholesteroltest te laten doen nadat u 20 jaar bent geworden. Laat uw cholesterol vervolgens elke 4 tot 6 jaar opnieuw controleren.

Uw arts kan u ook aanraden uw cholesterol vaker te laten controleren als u een familiegeschiedenis van hoog cholesterol heeft.

Of als u de volgende risicofactoren aantoont:

 • Een hoge bloeddruk hebben
 • Te zwaar zijn
 • Roken

5. Cholesterol verlagen

5.1 Medicijnen om cholesterol te verlagen

Er zijn medicijnen, cholesterolverlagers genoemd, die het cholesterol verlagen door de beperking van de aanmaak ervan door de lever. Zo komt er minder LDL-cholesterol in het bloed. Maar ook minder HDL-cholesterol!

Dit zijn echter niet de cholesterol medicijnen met de minste bijwerkingen. Gebruikelijke cholesterol medicijnen zonder bijwerking zijn onbekend.

Statines worden het meest gebruikt. Daarvan zijn de bijwerkingen: buikpijn, misselijkheid, diarree of juist verstopping, spierpijn, spierstijfheid of spierkrampen.

Er bestaat zelfs een zeer kleine kans dat spierweefsel wordt afgebroken en/of de nieren beschadigd raken. In combinatie met andere medicijnen wordt het risico op gevaarlijke bijwerkingen groter.

Cholesterol verlagen

5.2 Leefwijze aanpassen

Door aanpassingen van de leefwijze kan het risico op een hoog LDL-cholesterolgehalte in het bloed op een natuurlijk manier worden verlaagd. Onder meer praten we dan over stoppen met roken en voldoende lichaamsbeweging nemen, gezond eten, afvallen en proberen spanningen te vermijden.

5.3 Cholesterol dieet, wat mag ik niet eten?

 • verzadigd vet
 • volle zuivelproducten
 • veel vlees
 • ongefilterde koffie
 • zoetigheid
 • bakboter
 • veel zout
 • chocolade

Beter voor gezonde cholesterol waarden zijn:

 • onverzadigd vet
 • magere zuivelproducten
 • meer (vette) vis
 • gefilterde koffie. Thee is nog beter
 • meer vezels, zoals in groente, fruit, peulvruchten, maïs en havermout
 • bak met olijfolie
 • chocolade

5.4 Cholesterol en alcohol

Drinkt men alcohol met mate, dan kan dat het HDL-niveau verbeteren, omdat het transport van proteïnen daardoor verbetert. Maar overdaad schaadt ook hier. Meer dan gemiddeld alcohol drinken kan het cholesterol-niveau verhogen.

6. Arginine & het verlagen van slecht cholesterol

Onderzoek toont aan dat een slechte-cholesterolverlaging (LD) van 10% kan worden bereikt met suppletie met arginine.

De voordelen van het aminozuur arginine en het stofwisselingsproduct stikstofmonoxide (NO) op het cardiovasculaire systeem zijn ontdekt in de jaren zeventig en tachtig.

Bovendien is de Nobelprijs voor Geneeskunde toegekend aan het team, dat deze voordelen aantoonde in 1981. Hieruit volgt dat honderden onderzoekers (misschien duizenden) onderzoeken hebben uitgevoerd om de vele manieren te onderzoeken waarop arginine het cardiovasculaire systeem beïnvloedt.

In een bepaald onderzoek gebruikten vijfenveertig mensen van 67 tot 82 jaar dagelijks arginine. Zodoende is definitief vastgesteld dat suppletie met arginine het slechte cholesterolgehalte verlaagde.

De controlegroep vertoonde geen verbetering van het cholesterolgehalte in afwezigheid van suppletie met arginine. Voor alle deelnemers bleef de hoeveelheid goede cholesterol (lipoproteïne met hoge dichtheid – HDL) gelijk. [1] [2]

7. Hoe taurine en carnitine dit doen

Van alle aminozuren is taurine het sterkst geconcentreerd in de hartspiercellen. Bovendien is taurine verantwoordelijk voor het reguleren van de toevoer van calcium en kalium naar het hart.

Dit is belangrijk omdat calcium en kalium de ontspanning en samentrekking van de hartspieren regelen. Daardoor helpt taurine problemen aan het hart te voorkomen.

Daarnaast heeft taurine nog drie voordelen op dit gebied, namelijk: het verlaagt de bloeddruk, het verlaagt het cholesterol door een verbeterde galstroom en het stopt ook de adhesie van bloedplaatjes.

7.1 Carnitine

De halfvitamine carnitine helpt ook tegen het beschermen van slagaders door de cholesterol waarde te verlagen.

Onderzoek heeft bevestigd dat mensen die carnitinesupplementen gebruiken een betere vaatbescherming hebben in vergelijking met personen die het aminozuur niet gebruiken. [3]

Mensen kunnen carnitine produceren uit methionine en lysine. Echter komt carnitine bij de meeste mensen het lichaam binnen uit bronnen van vlees.

Voedingssupplementen die carnitine bevatten, worden aanbevolen omdat te veel vlees eten ongezond is en andere problemen kan veroorzaken.

8. Hoge cholesterol door stress

Omdat er een verband bestaat tussen stress en cholesterol, kan het voorkomen van stress helpen om een hoog cholesterol te voorkomen.

Langdurige chronische stress is schadelijk voor je gezondheid, cholesterol en gevoel van welzijn. Daarom kan het verminderen van stress cholesterolproblemen helpen voorkomen.

Bovendien is het stressniveau vooral in de hedendaagse wereld heel hoog. Het aantal prikkels (denk aan appjes, mailtjes, telefoontjes, woordenwisselingen) dat we dagelijks binnenkrijgen op een dag is verzesvoudigd ten opzicht van 1980! [4]

Zelfs als je geen stress uit je leven kunt halen, zijn er opties beschikbaar om het te helpen beheren.

Omgaan met stress kan voor veel mensen moeilijk zijn. Omdat we het zoveel tegenkomen en we in erg gestreste wereld leven. Maar er zijn wel manier om hier beter mee om te gaan.

Omgaan met stress kan zo simpel zijn als het weglaten van een paar verantwoordelijkheden of meer oefenen met grip te krijgen op je stress. Wat kan helpen is therapie met een psycholoog om nieuwe technieken aan te leren op het gebied van omgaan met stress.

Vaak worden er trainingen mindfulness geadviseerd door psychologen en huisartsen. Dit is vaak een zes weekse training waarin je dagelijks nieuwe dingen leert om je leven aangenamer te maken.

9. Mindfulness voor meer rust en minder stress

Mindfulness is tegenwoordig een populair middel voor meer rust en minder stress. Je merkt snel verschil en voelt je een stuk rustiger en meer relaxed door de dag heen. Roel geeft een erg goede training waar je al in de eerste week verschil kunt merken en tot veel nieuwe inzichten zult komen. We hopen dat je er wat aan hebt!

10. Cholesterol verlagend dieet

10.1 Amandelen

Voor amandelen is bewezen dat zij cholesterol verlagende effecten hebben. Want de cholesterolverlagende effecten van amandelen werden gedocumenteerd in een studie die in 1994 werd gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.

Omdat de onderzoekers ontdekten dat amandelen rijk zijn aan vitamine E, onverzadigde vetzuren en arginine kon bewezen worden dat zij een positief effect hebben m.b.t cholesterol verlagen.

Bovendien ontdekten de wetenschappers dat deelnemers die regelmatig amandelen aten het slechte cholesterol met wel 7 procent verminderden. [5]

10.2 Walnoten

Daarnaast is een soortgelijke waarneming bevestigd door het Federaal Onderzoekscentrum voor Voeding met betrekking tot walnoten: lagere LDL-waarden werden vastgesteld bij deelnemers die walnootolie en ontolied walnotenmeel gebruikten.

LDL-waarden werden verlaagd door de vetvrije of vetarme component van walnoten.[6] Zeer eiwitrijk, ontolied walnotenmeel is bijzonder rijk aan arginine.

11. Conclusie cholesterol verlagen met aminozuren en mindfulness

Er kan gezegd worden dat het cholesterolverlagende effect van de drie aminozuren: arginine, carnitine en taurine wordt aangetoond door een groot aantal onderzoeken.

Waardoor dit de kans verkleint op hart- en vaatziekten. Wat de grootste moordenaar is in de westerse wereld van personen boven de 45 jaar.

Maar niet te vergeten is stress ook een belangrijke factor hierin en kan gezien worden als de sluipmoordenaar die over het hoofd wordt gezien.

Desondanks kan mindfulness helpen om deze stress te verlichten en in de toekomst te voorkomen. Zo kunnen we nog onszelf nog een beetje het hoofd bieden in een economie die steeds hectischer wordt.