Diabetes type 2

 • Bericht auteur:
 • Berichtcategorie:Blog
 • Laatste wijziging in bericht:april 10, 2021

Diabetes type 2 uitleg

Vroeger noemde men diabetes type 2 ouderdomssuiker. Hoewel het risico op diabetes type 2 na de leeftijd van 45 jaar aanzienlijk toeneemt, kan dit verwarrend zijn, want jonge mensen kunnen het ook krijgen.

Daarnaast komt diabetes type 2 het meest voor van alle typen diabetes: 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. (diabetesfonds, 2020)

Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dit is een probleem, want insuline is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. Daardoor blijft er veel suiker in het bloed zitten bij de diabetes patiënt.

In het beginstadium maakt het lichaam extra veel insuline aan maar naar verloop van tijd steeds minder. Dit betekent dat de symptomen langzaam op gang komen.

1. Diabetes type 2 symptomen

Diabetes type 2 komt vaak voor en is moeilijk te herkennen. Symptomen van diabetes type 2 kunnen zijn:

diabetes type 2 symptomen
 • Erg veel dorst en last van een droge mond
 • veel plassen
 • veel moe zijn
 • last van ogen, bijv. branderige en rode ogen, dubbel zien, wazig zien of slecht zien
 • slecht genezende wondjes
 • Kortademigheid
 • Vermoeidheid/pijn in de benen tijdens het lopen
 • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking

Nu je weet wat de symptomen kunnen zijn… Houdt a.u.b. in gedachten dat net als bij andere aandoeningen één of meerdere van de symptomen niet gelijk hoeft te betekenen dat je de aandoening hebt. De kans neemt alleen toe.

Raadpleeg altijd eerst een huisarts voordat je conclusies trekt en/of actie onderneemt.

2. Oorzaken diabetes type 2. Enkele van de grootste risicofactoren zijn:

 • Onvoldoende beweging
 • Slechte voeding
 • Overgewicht
 • Hoge bloeddruk
 • Genetische aanleg
 • Verhoogd cholesterolgehalte
 • Nicotine en alcoholgebruik
 • Slaapgebrek

Zoals je misschien wel opmerkt hebben veel van bovenstaande risicofactoren een verband met elkaar. Zo gaan overgewicht en slechte voeding vaak hand in hand, maar een hoge bloeddruk en verhoogde cholesterol ook.

Wanneer je dus een aanpassing in je levensstijl doet, kun je vaak met enig gemak meerdere vliegen in één klap slaan.

Om je een handje te helpen, hebben wij voor een aantal van bovenstaande risicofactoren ook een pagina geschreven. Deze kun je vinden in ons kop je doelen of onze blog, maar we geven hieronder voor het gemak even een linkje.

Om je in lezen over de juiste voeding en micronutrienten (vitamines, mineralen en aminozuren) kun je verder lezen op deze pagina.

3. Diabetes dieet – Welke micronutriënten neem ik?

Diabetes dieet
Groente en fruit. Rijk aan aminozuren, vitaminen en mineralen.

Gelukkig zijn er bepaalde aminozuren, vitamines en mineralen die het lichaam helpen beschermen tegen diabetes type 2.

Helaas is het zo dat veel diabetes type 2 patiënten onvoldoende van deze micronutriënten binnenkrijgen.

Dat is erg jammer, want enkele van de voordelen van deze micronutriënten zijn onder meer: bescherming tegen oxidatieve stress, het bevorderen van een betere insulinegevoeligheid en het verbeteren van de glucosetolerantie.

Allemaal complicaties die bij diabetes type 2 spelen.

3.1 Aminozuren

L-arginine en L-carnitine hebben een positieve invloed op de glucosetolerantie en insulinegevoeligheid, hierdoor zijn zij geschikt om te helpen bij diabetes type 2. [1] [2]

De kenmerken van deze aminozuren kwamen aan het licht via verschillende onderzoeken naar diabetes type 2.

De aminozuren helpen de natuurlijke (endogene) regulatie van de bloedsuikerspiegel te ondersteunen. Dit is ook erg belangrijk wanneer je diabetes type 2 patiënt bent.

3.2 Vitaminen

Daarnaast leiden verhoogde bloedsuikerspiegels tot oxidatieve stress. Dit beschadigt de cellen en leidt uiteindelijk tot complicaties zoals diabetische retinopathie, aandoeningen aan het lichaam, erectiestoornissen en aandoeningen van het zenuwstelsel.

Zodoende worden belangrijke antioxidanten zoals vitamine C, E en glutathion ten zeerste aanbevolen om te beschermen tegen schade door vrije radicalen en oxidatieve stress.

3.3 Mineralen

De productie en het gebruik van insuline door het lichaam vereist de beschikbaarheid van de mineralen chroom, zink en magnesium. Daardoor zullen deze mineralen via de voeding binnen moeten komen.

Groente bevat over het algemeen veel mineralen, maar ook supplementen kunnen een optie zijn.

4. Gevolgen van diabetes type 2 in verband met fluctuerende bloedsuikerspiegels

Verhoogde bloedsuikerspiegels als gevolg van niet-gediagnosticeerde, onbehandelde of slecht gecontroleerde diabetes leiden tot ernstige schade aan de bloedvaten. Dit veroorzaakt een vermindering van de bloedstroom, waarbij de kleinste vaten het eerst worden getroffen.

complicaties diabetes

4.1 Typische gevolgen van fluctuerende bloedsuikerspiegels zijn onder meer:

 • Oogziekte (diabetische retinopathie), vooral bij type I diabetes maar ook bij type 2
 • Erectiestoornissen bij mannen
 • Verhoogde gevoeligheid voor hart- en vaatziekten (risico op hartaanvallen en beroerte nemen toe tot drie tot zes keer in vergelijking met de normale populatie)
 • Een breed scala aan zenuwaandoeningen
 • Diabetische voetziekte (een klein aantal percentage van de mensen met diabetes is genoodzaakt tot amputatie van de teen, voet of been)

5. Diabetes type 2 behandeling

Eén van de dingen die niet helpen bij de behandeling van diabetes type 2 is een ongezond voedingspatroon met bewerkte voedingsmiddelen en weinig natuurlijke aminozuren.

Want dit vergroot de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk.

Terwijl een uitgebalanceerd dieet, een gezond lichaamsgewicht en voldoende lichaamsbeweging sleutelfactoren zijn om het lichaam te beschermen tegen diabetes type 2.

Daarnaast zullen ook het vermijden van nicotine en alcohol het risico op het ontwikkelen van diabetes verkleinen.

Met bepaalde (niet al te grote) veranderingen in de levensstijl kunnen mensen met diabetes type 2 gezondheidsverbeteringen verwachten.

Dit geldt ook voor mensen met een verminderde insulinegevoeligheid of een verhoogde bloedsuikerspiegel.

Dit kan helpen om de langdurige afhankelijkheid van insuline-injecties te verminderen.

5.1 Er zijn drie dingen die iedereen kan doen om klachten te verminderen of diabetes type 2 te voorkomen:

Diabetes verboden voeding
 • Bewegen. Trainen heeft meerdere positieve effecten. Zo verterkt training het hart, ondersteunt het gezonde gewrichten, verbeterd het de bloedsomloop en profiteerd uw algehele vitaliteit hiervan. Daarnaast kan een licht verhoogde bloedsuikerspiegel vaak beter onder controle worden gehouden met een gezond dieet en een goed bewegingsregime.
 • Gezond eten. Zorg dat je voldoende groentje en fruit eet en daarnaast gezonde vetten en koolhydraten.
 • Bovengenoemde aminozuren, vitamines en mineralen innemen. Hierdoor wordt het voor het lichaam makkelijker om de cellen te beschermen. Deze middelen zijn nauw verbonden met voeding.

6. Voor de bloedsuikerspiegel zijn onderstaande aminozuren erg belangrijk.

6.1 L-arginine

L-arginine verbetert de bloedsomloop. Bovendien is l-arginine significant betrokken bij de controle van de bloedvaten. Dit komt doordat dit aminozuur de bloedstroom en de bloeddruk beïnvloed.

Ook is arginine als voorloper verantwoordelijk voor de vorming van het stikstofoxidemolecuul. Dit is een stof die als verantwoordelijk wordt gezien voor de beheersing en verwijding van de bloedvaten.

Er zijn erg veel onderzoeken die hebben aangetoond dat arginine de bloeddruk en de bloedstroom verbeteren.

Daarom wordt voor mensen met dergelijke aandoeningen vaak supplementen met L-arginine aanbevolen.

Sommige van deze supplementen kunnen ook andere ingrediënten bevatten om de werking van arginine te versterken.

Dit kunnen bijvoorbeeld bepaalde planten extracten, vitamines of mineralen zijn. Waarvan is bewezen dat ze de positieve werking van l-arginine ondersteunen.

Veel gebruikte combinaties met arginine zijn: foliumzuur (vitamine B9), vitamine B6 en -B12, maar ook extract van pijnboomschors.

Kijk daarom altijd op de verpakking, zodat je weet wat je inneemt wanneer u bijvoorbeeld andere medicatie slikt of allergieën hebt.

6.2 L-arginine verbetert de insulinegevoeligheid

L-arginine heeft een positief effect op de insulinegevoeligheid, dit werd in 2001 aangetoond en is daarna opnieuw aangetoond in recentere studies. [1] [2]

6.3 L-carnitine

L-carnitine vermindert het gebruik van glucose in het lichaam. Dit heeft als gevolg dat het kan leiden tot een sterke verbetering van het metabolisme van glucose. [3]

7. Vitamines en mineralen belangrijk voor de regulering van de bloedsuikerspiegel

7.1 Vitamine C

Jammer genoeg lijden veel diabetes patienten onder verhoogde (oxidatieve) stress. Dit is de reden dat hun lichaam een grotere hoeveelheid aan antioxidanten nodig heeft. Deze antioxidanten kunnen zijn: vitamine E, vitamine C en glutathion.

Dit heeft tot gevolg dat diabetes patiënten vaak een tekort aan deze antioxidanten hebben. Zij doen er dus goed aan deze extra binnen te krijgen via voeding en/of supplementen.

Het is opvallend hoeveel mensen er niet genoeg vitamine C in hun dagelijkse voeding hebben, om aan de dagelijkse behoefte te kunnen voldoen. De dagelijkse behoefte is minimaal 80 mg, meer is niet verkeerd.

Een bijkomend feit is dat diabetes patienten, tot wel 30% lagere vitamine C spiegels hebben dan mensen die geen diabetes hebben. Dit toont dus aan dat vitamine C voor mensen met diabetes extra van belang is.

Wat de kans op klachten alleen maar doet toenemen. Bovendien heeft een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat een verhoogde inname van vitamine C de insulineresistentie aanzienlijk kan verbeteren. [4]

7.2 Zink supplement

Het wordt aanbevolen dat diabetes patiënten de zinkinname verhogen met 15 mg tot 25 mg per dag. [5] Dit omdat de aanwezigheid van zink mede zogt voor een goed metabolisme van vetten en suikers.

Diabetes patiënten verliezen twee tot drie keer meer zink in hun lichaam in tegenstelling tot personen met een normaal glucosemetabolisme. Wat natuurlijke aanzienlijke cijfers zijn en erop wijst dat er bij diabetici een grote behoefte aan zink is.

7.3 Magnesium

Vaak hebben diabetes patienten ook een lager magnesiumgehalte in hun bloed, wat ook niet bevordelijk is voor het tegengaan van diabetes type 2.

Een magnesiumtekort belemmert de natuurlijke behandeling van diabetes. Bovendien verhoogt het de insulineresistentie en verhoogt het risico op retinopathieën (schade aan de ogen).

7.4 Chroom

Het mineraal chroom is een essentieel onderdeel van de glucosetolerantie. Want is het betrokken bij verschillende processen die het metabolisme van glucose en insuline bevorderen. Bovendien kan de inname van chroom helpen om glucose beter te verwerken. [6]

8. Waar kunt u deze aminozuren kopen?

Wil jij deze aminozuren kopen om jouw diabetes symptomen of complicaties te verlichten? Dan kan dat bij Bodyandift.com. We vinden dit een fijne webshop omdat ze een zeer ruim aanbod van aminozuren hebben en ze een goede prijs/kwaliteit verhouding hanteren. Daarnaast is een bijkomend voordeel dat als je voor 22:00 besteld, je je bestelling de volgende dag in huis hebt.

Bronnen

1.“McInnes, D. (2012) Diabetic foot disease in the United Kingdom: about time to put feet first, Journal of Foot and Ankle Research, Volume 5, Issue 26 (pp.1-7).

2.“Hoang, H., et al. 2013. L–arginine, tetrahydrobiopterin, nitric oxide and diabetes, Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, Volume 16, Issue 1 (pp. 76-82).”

3.“Giancaterini, A. et. al. 2000. Acetyl-L-Carnitin infusion Increases glucose disposal in type 2 diabetic patients, Metabolism, Volume 49, Issue 6 (pp.704-708).

4.“Paolissimo, G. et al. 1995. Metabolic benefits deriving from chronic vitamin C supplementation in aged non-insulin-dependent diabetics. Journal of the American College of Nutrition, Volume 14, Issue 4 (pp. 387-392).”

5.“Grober, U. 2008. Orthomolecular Medicine. 3rd Edition, page 245.”

6.“Anderson, R., et al. 2000. Chromium in the prevention and control of diabetes. Diabetes Metabolism, Volume 26, Issue 1, (pp. 22-27).”