In dit artikel zullen we uitgebreid in gaan op het kruid ”Dille”. Waar wordt het voor gebruikt en is het gezond?

Net als vrijwel ieder ander is hij je achternaam. Hij heet dus niet zomaar ‘dille’, zoals de geurige bloem die vaak op een zomerse barbecue wordt gegeten of in een kopje thee. Waardoor die naam dan?

Wat is Dille?

Wat is dille? Dille is een plant uit de pimpinelle-familie. Het werd oorspronkelijk door de Sumerians genoemd, maar de naam ‘dille’ is afkomstig van het Latijnse woord ‘dilare’ wat openen betekent.

Dit kruid is één van de bekendste kruiden in de Nederlandse keuken. Het is een plant met een lang, smal blad en heeft een oranjegele bloem. De naam dille is afgeleid van de Duitse woord ‘dill’.

De meeste mensen kennen dille als een typisch Nederlandse groente, maar dat is het niet. Dille groeit overal ter wereld en is daardoor een typische smaakmaker voor verschillende Aziatische en Afrikaanse gerechten. De plant is herkenbaar aan zijn gele bloemen en sterk ruikende bladeren.

Dille Kruid is een plant die kan worden herkend aan zijn langwerpige bladeren met scherpe randjes. Deze plant groeit voornamelijk in het bos en de luchtgeuren zijn vaak verfrissend.

Het dille kruid is niet hetzelfde als de Engelse of Franse dille. Deze plant wordt in de Middeleeuwen in Noord-Europa gebruikt om pesten te behandelen en werd later in medicijnen ingezet bij infecties van het maagdarmkanaal, omdat de plant bacteriën vernietigt.

Het zijn kleine plantjes die op een tamelijk hoge grond groeien en meestal uitgaan vanuit een stukje grond. Ze hebben donkergroene bladeren met sterke geur.

Geschiedenis van Dille

Een oude Iraanse bewering is dat dille kruid op aarde ontstond toen de schepping van het universum zich voordeed.

Het Dille Kruid is een Scandinavische plant die in de 16e en 17e eeuw in Europa werd ingevoerd. Het wordt ook wel gebruikt als kruidzalf, soms met de naam “kandijzalf”, maar dat is niet zozeer de officiële benaming.

Dille is een ervaren kruid dat dateert uit de tijd van de Assyriërs. Het wordt vaak gebruikt om zowel vlees als vis te bereiden. Dankzij de smaak en het aroma kan dille maaltijden nog meer versnipperen.\

In het Oudnederlands wordt het woord “dille” als volgt gekenschetst: “De wortel van de dille, die ook wel bitterwortel genoemd wordt. Dit is een kruid dat tot de peterseliefamilie behoort.

Koken met Dille

Om een gerecht te bereiden kan het zijn dat je verschillende planten nodig hebt. Sommige kruiden zijn al aanwezig in je keuken, maar anderen zul je moeten inkopen. Met dille is het niet anders.

Dille is een heerlijke smaakmaker die bijna iedere gerecht mooier maakt. Deze zachte, kruidige smaak kan worden toegevoegd aan soep, sauzen en dressing of wordt gegeten als garnering om alles op te leuken.

Aardappelen, gepaneerde kip, witlof en gehakte champignons. Heerlijk bij elkaar? Simpelweg het recept voor de perfecte avondmaaltijd. Wat zou je nog meer nodig hebben dan wat doordrenkte dille en verse knoflook?

Je kan dille als één van de ingrediënten voor bijvoorbeeld een curry of soep, maar ook als garnituur of op brood. Het is zeer voedzaam en goed voor je.

Natuurlijk is dille een van de lekkerste kruiden die je jezelf kan toevoegen aan het bord. Net als tijm en basilicum, versterkt dille de smaak van andere gepaneerde of gestoofde ingrediënten. Maar wat dien je met recepten met dille te doen?

Mijn favoriete kruiden zijn dille, rozemarijn en tijm. Ze geven een heerlijke smaak aan de meest uiteenlopende gerechten: vleesgerechten, vis, groenten of zoetigheden.

Enkele manier om Dille in de keuken te gebruiken:

  • Gebruik het als garnering op geroosterde groenten of in de soep.
  • Voeg het toe aan vis- of ei gerechten (ook lam is lekker)
  • Roer het in op yoghurt gebaseerde dips (zoals tzatziki).
  • Strooi een beetje over komkommersalades.
  • Strooi een beetje op gebakken brood
  • Gebruik het in saladedressings!

Dille kruiden en zalm

Vaak wordt dille kruid gebruikt in salades of gerechten die op vis gericht zijn. Een goede uitvinding is om een potje dille kruid met zalm te maken. Dit recept is erg goed voor je gezondheid, want het bevat veel vitamines, mineralen en goede vetzuren.

  • Verse dille. Voor dit recept is het belangrijk om verse dille te krijgen.
  • Mayonaise & Griekse yoghurt. Dillesaus is traditioneel erg rijk: we hebben de rijkdom een beetje aangepast met deze Griekse yoghurt.
  • Citroen. Verse citroen is essentieel voor de roemruchte smaak.
  • Knoflookpoeder & uienpoeder. Deze kruiden voegen een veel smaak toe.

Dille saus

Lekker sausje? Dan is dit de leukste manier om te kennismaken met een Nederlandse traditie. Saus met dille is namelijk erg lekker en heeft een lichte, zure smaak, die perfect combineert met vlees.

Dijle saus is een recept dat in de 16de eeuw ontstond. Dijle saus bestaat uit ei, room, suiker, honing en wijn. Het was voornamelijk bedoeld als verjaardagsdessert of bij de kerstdagen.

Een variant op bovenstaand recept is ook gevonden: Deze saus is gemaakt van gehakte uien en knoflook, tomatenpuree, verse kruiden, water en azijn. Naast dille kan men ook andere kruiden gebruiken zoals bijvoorbeeld tijm of rozemarijn. Om het nog wat pikanter te maken kun je peper naar smaak toevoegen.

Dille zaden

Dille zaden zijn het beste ingrediënt om uitgebreide groentepasta’s mee te maken. Ze kunnen ook gebruikt worden voor roerbakgerechten, gepaneerde vis en kip. Dille zaden bevatten veel vitamines en mineralen die u gezond houden.

Dillezaad is een soort plantzaadje dat in West-Europa, Afrika en het Midden-Oosten groeit. Ze komen in soorten voor met rood, roze, paars of zachtgeel bloemblaadjes en kunnen tot wel 25 centimeters hoog worden.

Is Dille een gezonde toevoeging?

Is dille gezond? Op het eerste gezicht denk je dat het antwoord ja is. Het komt er doorgaans voort uit een bloem, namelijk de zonnebloem en plantjes die altijd groeien in schaduwrijke gebieden.

ille is een heerlijk kruid met veel gezondheidsvoordelen. Zo zorgt dille ervoor dat je langer rustig blijft en helpt het om vast welke bacteriën dan ook onder controle te houden. Dille bevat vitamine C, calcium, magnesium, pectine, natrium, foliumzuur en calcium.

Dille is rijk aan veel verschillende plantaardige stoffen die vele voordelen voor de gezondheid kunnen hebben volgens onderzoeken. Hieronder vallen onder meer bescherming tegen hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker (let op: meer onderzoek is nodig).

Bovendien kan dille helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen, maar er zijn meer studies bij mensen nodig.

Daarnaast zitten er in 9 gram dille kruiden de volgende waardevolle stoffen:

Vitamine A: 4% van de ADH

Vitamine C: 8% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Foliumzuur: 3% van de ADH

IJzer: 3% van de ADH

Mangaan: 5% van de ADH

Zelf het ”Dille Kruid” kweken

In mijn werk als tuinier heb ik een aantal planten gezien die mij erg intrigeerde om ze thuis ook te proberen. Zoals dilles, die je kunt kweken in je eigen tuin.

In het vroege voorjaar komt het dille kruid uit de grond om zijn geur te verspreiden. Het is een milde en verkoelende smaak die een sappige nachtegaal, klein gepocheerd balletje oranjebloesem, bevroren aardbeien en roomkaas zal achterlaten.

Wanneer kun je dille het beste planten? Dillezaden moeten direct gepland worden na de laatst vorst van de winter. Dan hebben ze de beste groeikansen. nadat de dreiging van vorst in de lente is verstreken.

Temperatuur? De bodemtemperatuur moet tussen 15 en 21°C liggen voor de beste kiemresultaten. De eerste topjes boven de grond zouden dan na 10 dagen kunnen verschijnen.

Welke plek het beste planten? Gelieve in de volle zon te planten.

Wind? Bescherm de dille plant tegen forse winden, want hij kan gemakkelijk omwaaien.

Hoe diep zaaien? Zaai dillezaden ongeveer 40 tot 45 centimeter diep.

Het is verstandig om de plant om de paar weten bij te planten tot halverwege de zomer. Zo zal de aanvoer tot de herfst door blijven gaan.