Dopamine

Dopamine
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Laatste wijziging in bericht:januari 30, 2021

De dopamine pagina van het internet

1. Iedereen aan de dope!

Dopamine is een hele bijzondere stof in ons lichaam. Een neurotransmitter die heel veel invloed heeft op ons dagelijks leven.

Neurotransmitters brengen als het ware informatie over van de ene zenuwcel naar de andere.

Dopamine geeft ons een lekker en positief gevoel. We voelen ons er gelukkig en tevreden door.

Om deze reden staat dopamine ook wel bekend als het “gelukshormoon”. Het is ons biologische beloningssysteem.

2. Dopamine aanmaken

Het zou heerlijk zijn als we de werking van dit stofje constant zouden voelen. Dit is echter niet zo omdat je lichaam soms uitgeput raakt en niet contant dopamine aanmaakt.

Wel kun je je lichaam een handje helpen om de niveaus van dopamine te verhogen.

Het geluksgevoel als gevolg van dopamine aanmaken door het lichaam wordt veroorzaakt door verschillende aanleidingen. Voorbeelden hiervan zijn onder ander eten, seks, sporten of drugs.

Verder zijn er ook voedingsbronnen met stoffen erin zoals aminozuren, die de dopamine-aanmaak in het lichaam stimuleren. Op het gebied van aminozuren zijn dit fenylalanine en tyrosine.

Dopamine neurotransmitter heeft veel belangrijke functies. Bij hersenen in goede gezondheid bevinden zich grote hoeveelheden dopamine.

Hierdoor worden ongewenste bewegingen onderdrukt en kunnen gewenste bewegingen soepel worden uitgevoerd.

Dopamine verhogen

3. Dopamine Tekort

Een dopamine tekort of een verstoring van het dopaminegehalte kan hele nare gevolgen hebben. Op het gebied van leefstijl kun je de aanmaak wat beïnvloeden.

Helaas maken sommige mensen van nature minder dopamine aan dan andere mensen, dit heeft te maken met verschillende factoren.

We gaan dieper in op enkele symptomen van een tekort. Ook geven we je tips die de natuurlijke aanmaak verhogen.

3.1 Verslavingen en dopamine

Er is een belangrijk verband tussen verslavingen en dopamine. Mensen die verslavingsgevoelig hebben te weinig dopaminereceptoren in bepaalde delen van de hersenen.

Om de momenten waarop het dopaminegehalte te laag is verlangt de verslaafde naar het product zodat de hersenen weer dopamine aanmaken.

Het dopaminegehalte stijgt namelijk erg moeilijk bij deze groep. Met het gebruik van genotsstimulerende middelen.

Vooral sigaretten, hard en softdrugs zijn middelen die een sterk effect hebben op de dopamine functie.

Maar ook seks verslavingen en een alcoholverslaving dienen te worden meegerekend.

3.2 Valse informatie voor je lichaam

Deze middelen geven een gelukzalig gevoel dat zonder deze externe stimulatie niet te bereiken is. Het lichaam denkt hierdoor dat dopamine aanmaken minder nodig is en schakelt nog meer receptoren uit.

Uit het Europees Drugsrapport van 2019 is naar voren gekomen dat Nederland behoort tot de grootste drugsgebruikers van Europa.

Het gebruik van drugs veroorzaakt een prettig gevoel. Het gevoel van genot voelt als een beloning aan vanuit het lichaam.

Dit motiveert om de drugs te blijven gebruiken om het gevoel opnieuw te beleven.

Zodra de persoon in kwestie zichzelf niet kan beheersen om dit gevoel te moeten beleven is er sprake van een verslaving.

3.3 Dopamine en ziekte

De ernstige gevolgen van een verstoorde dopamine functie zijn heel duidelijk zichtbaar bij sommige ziektebeelden.

De bekendste in dit rijtje is de ziekte van Parkinson. Patiënten met de ziekte van Parkinson hebben een zwaar dopaminetekort wat resulteert in ongewenst gedrag van het lichaam.

Extreem veel trillen en moeilijk lopen zijn gedragsstoornissen als gevolg van deze ziekte. Het is een ernstige ziekte die langzaam het zenuwstelsel aantast en ook kan leiden tot depressie.

Een deel van de medicatie bestaat uit een middel dat het lichaam vanuit het bloed stimuleert om meer dopamine aan te maken.

3.4 Psychische klachten bij dopamine tekort

Een stoornis bij dopamine aanmaken ligt ten voet van veel psychische aandoeningen. Psychische ziektes als gevolg van een dopamine tekort zijn dan ook een groot probleem.

Dopamine depressie is moeilijk om mee om te gaan zowel voor de patiënt als voor de omgeving.

Een persoon kan zich lusteloos en/of nutteloos voelen en een erg laag zelfbeeld ontwikkelen waarbij de persoon in kwestie geen zin meer heeft in het leven.

Dopamine neurotransmitter

3.5 Psychische gevolgen dopamine tekort

ADHD is een gedragsstoornis waarbij een persoon hyperactief en impulsief gedrag vertoont en waarbij een dopamine tekort aan de grondslag zou kunnen liggen.

Schizofrenie en psychoses zijn andere ernstige aandoeningen waarbij de dopamine in het lichaam niet goed geregeld is.

3.6 PLMD syndroom

Een dopamine tekort kan leiden tot een heleboel ongemakken. Een daarvan is ook het PLMD syndroom. Dit staat voor Periodic Lymb Movement Disorder.

Hierbij wordt door een dopaminetekort een gedragsstoornis ontwikkeld die vooral s nachts optreedt.

Mensen die lijden aan dit syndroom maken dan s nachts om de 10 minuten ongecontroleerde herhaald bewegingen met hun ledematen.

Bijvoorbeeld constant wiegen met het been. Of slaan met de armen.

Omdat dit lichamelijk erg vermoeiend is komt de persoon niet in hele diepe slaap. De persoon zelf beseft dit meestal niet totdat er een partner is die hier last van ondervindt.

Echter kan de persoon wel overdag enorm vermoeid zijn en moeilijk concentreren waardoor het een vervelende aandoening is.

Het nemen van dopamine supplementen kan de klachten verlichten. Ook de dokter kan medicijnen voorschrijven die dopamine verhogen.

Dopamine supplement

4. Dopamine supplement

Zoals wel duidelijk is uit bovenstaande informatie is de dopamine aanmaak in ons lichaam erg belangrijk. Gelukkig is dit niet altijd op een negatieve wijze.

Als je je een beetje down voelt of meer zin en motivatie wil hebben kan je jezelf een goede boost geven door een dopamine supplement te nemen. Je kunt dopamine kopen.

Er zijn enorm veel dopamine supplementen verkrijgbaar. Hieronder zullen wij enkele toppers uitlichten.

4.1 Aminozuren

Eiwitten zijn belangrijk bouwstenen voor het lichaam. Vooral bij trainen en dieet zijn spelen eiwitten een belangrijke rol.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren kunnen helpen bij het snel herstellen van sportblessures maar bevorderen ook de slaapkwaliteit.

Ook de stemming kan goed bevorderd worden met slikken van aminozuren.

4.2 Glutamine

Glutamine is een goed aminozuur dat het immuunsysteem stabiliseert en stres reducerend werkt. Ook kan het helpen bij een emotioneel dipje.

De inname van vitamine b12 en foliumzuur versterkt de werking van dit aminozuur.

4.3 Fenylanine

Fenylalanine is een natuurlijk voorkomend aminozuur. In totaal bestaan er 20 natuurlijke varianten. Naast dopamine maakt fenylalanine ook adrenaline aan.

Fenylalanine is te vinden in onder andere kaas en pinda’s maar kan ook als dopamine supplement worden genomen.

4.4 Tyrosine

Ook tyrosine valt onder de groep van natuurlijk voorkomende aminozuren.

Het is een belangrijke stof voor de aanmaak van bepaalde neurotransmitters en hormonen.

Een tekort hieraan kan leiden tot depressie, vermoeidheid of een negatieve spiraal. Om dit te voorkomen of te genezen is het dus goed voor je om dit aminozuur aan je dieet toe te voegen.

L-tyrosine is verkrijgbaar als supplement en zit ook veel in vis, zaden en noten.

Welk aminozuur wil jij proberen? Laat het ons weten in de reacties.

Geef een reactie