Haaruitval vrouwen & haaruitval mannen

We ervaren structureel haaruitval. Op één dag kunnen we per persoon wel 100 haren verliezen!

Dit is echter geen reden tot zorgen, want het is een natuurlijk proces. 100 haren lijkt veel, maar 100.000 actieve haarzakjes gemiddeld per mens, zal dit zoals je je kunt inbeelden geen zichtbare veranderingen met zich meebrengen. Het is een natuurlijk vernieuwingsproces.

Toch worden miljoenen mensen in de westerse wereld getroffen door sterke vormen van kaalheid en haaruitval. We noemen westerse wereld omdat daar de onderzoeken zijn gedaan, waarschijnlijk verliezen mensen in China ook gewoon haar hoor :

Haaruitval kan zowel mannen als vrouwen treffen en op elke leeftijd voorkomen, hoewel het vaak geassocieerd wordt met oudere mannen. Wanneer mannen last van haaruitval hebben wordt het haar vaak niet alleen dunner maar komt het ook niet meer terug en wordt hun hoofd dus kaal.

Bij vrouwen wordt het haar vaak alleen dunner en dus niet kaal zoals bij mannen. Stel je eens voor 😛

oorzaken voorkomen

1. Verschillende vormen van haaruitval

Naarmate we ouder worden, neemt onze haardichtheid van nature af en wordt ons haar dus dunner. Daardoor kan het gevolg zijn dat we meer haar verliezen. Haaruival kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Hierdoor kan de normale mate van haaruitval versneld of verergert worden.

1.1 Erfelijke uitdunning of kaalheid (androgene alopecia)

Ongeveer 95% van de gevallen van versneld haarverlies bij zowel mannen als vrouwen wordt veroorzaakt door androgene alopecia (een duur wordt voor het minder worden van haar op het hoofd). Dit komt over het algemeen meer en in sterkere vorm voor bij mannen dan bij vrouwen.

Sommige mensen hebben door hun genetische aanleg meer activiteit binnen een groep hormonen, die haarverlies veroorzaken. Deze groep hormonen worden androgenen genoemd. Deze zorgen ervoor dat de haarzakjes krimpen en daardoor de haargroei niet kunnen ondersteunen.

1.2 Verschil haarverlies mannen & vrouwen

Het patroon van dunner wordend haar verschilt tussen mannen en vrouwen. Mannen ontwikkelen meestal kale plekken rond het voorhoofd of bovenop de hoofdhuid. Vrouwen merken dat hun haar aanzienlijk dunner wordt over de bovenkant van de hoofdhuid.

Bij mannen wordt hun hoofd dus kaal en bij vrouwen wordt het haar alleen dunner. Tevens komt haaruitval bij vrouwen soms voor op het voorhoofd.

Met het bereiken van de leeftijd van 50 jaar, geldt zowel voor mannen als vrouwen, dat 50 procent zichtbaar (in ieder geval voor henzelf) last van haarverlies zal hebben, als gevolg van androgene alopecia.

1.3 Andere soorten alopecia

Minder vaak voorkomende vormen van alopecia zijn de auto-immuunziekten cicatricial (littekens) alopecia en alopecia areata (kaalheid op specifieke plek).

In sommige gevallen werkt het immuunsysteem niet zoals we verwachten en kan het de haarzakjes beschadigen, wat leid tot vorming van littekenweefsel. Dit noemen we cicatricial alopecia.

Dit littekenweefsel heeft dan de vervelende eigenschap om zich over de haarzakjes te vormen en voorkomt hiermee ook nieuwe haargroei. Dit leid uiteindelijk tot kaalheid op de betreffende plek.

Alopecia areata de andere soort immuunziekte, verstoort de haaigroei op andere wijze. Het zorgt voor gladde, kale ronde plekken op de huid.

Beide aandoeningen kunnen op elke leeftijd voorkomen en kunnen anderszins gezonde individuen treffen.

haaruitval oorzaken

2. Haaruitval oorzaken

We onderscheiden 4 oorzaken: medische omstandigheden, verandering in de homoonshuishouding, haaruitval door stress, medicatie en andere oorzaken van haaruitval.

2.1 Medische omstandigheden

Soms zijn haaruitval en dunner worden van het haar een indicator van een onderliggend gezondheidsprobleem. Zo kunnen bepaalde ziekten haarverlies veroorzaken. Voorbeelden zijn een slecht werkende schildklier en bloedarmoede.

Zelfs een kortdurende ziekte kan haaruitval veroorzaken, zoals hoge koorts, griep en bijvoorbeeld ringworminfecties.

Het aanzienlijk dunner worden van het haar en verkleuring op bepaalde plekken, kan ook optreden als gevolg van een niet veel voorkomende aandoening die trichotillomanie wordt genoemd.

Toch zal deze aandoening wel een beeld oproepen bij je, maar heb je er waarschijnlijk nooit bij nagedacht dat het een aandoening is. Mensen met deze aandoening, hebben namelijk de neiging tot het overmatig plukken en draaien aan hun haar.

Over het algemeen komt dit meer voor bij vrouwen dan bij mannen, zoals je misschien al had verwacht. Het treft ongeveer vier procent van de bevolking. [1]

2.2 Veranderingen in de hormoonhuishouding

Soms is het ook gebruikelijk dat er haarverlies optreed bij vrouwen. Zo is het gebruikelijk dat vrouwen na de bevalling en tijdens de overgang overmatig haarverlies constateren.

De haaruitval wordt in dit geval veroorzaakt door de grote fluctuaties in hormonen, die vrouwen in deze periode ervaren. Doordat de hormonen na deze periodes weer stabiel worden, zal het effect vaak gelukkig slechts tijdelijk zijn.

Wat nog meer gebruikelijk is, is dat wanneer vrouwen de 40 jaar gepasseerd zijn, er over het algemeen een lagere haardichtheid wordt geconstateerd, in vergelijking met toen ze jong waren. Dit is een natuurlijk proces en kan niet vermeden worden. Heb je er geen last van? Dan heb je gewoon mazzel!

2.3 Haaruitval stress

haaruitval stress

Fysieke en emotionele stress kunnen haarverlies veroorzaken. Na chirurgische ingrepen is het gebruikelijk haaruitval ervaren wordt.

Het verlies van een geliefde, financiële spanning, verbroken relaties en andere stressvolle situaties kunnen ook leiden tot overmatige haaruitval.

Net als bij hormonale veranderingen is stress-gerelateerd haarverlies vaak tijdelijk.

2.4 Medicatie

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben, waaronder ook veel medische oorzaken. Vaak hebben chemische middelen bijwerkingen en op het gebied van haaruitval zijn bijvoorbeeld bloedverdunners, anabole steroïden en anticonceptiepillen boosdoeners.

Daarnaast worden ook andere veelgebruikte medicijnen voor de behandeling van kanker, artritis, bloeddruk en depressie in verband gebracht met haaruitval.

Dit is de reden dat aminozuren op het gebied van gezondheid en in de behandeling tegen dergelijke complicaties, beter zijn voor het lichaam.

Wij hebben op onze blog en onder het kopje doelen verschillende natuurlijke middelen afgezet tegen chemische medicijnen, die onder andere leiden tot haaruitval.

2.5 Andere haaruitval oorzaken

De laatste vormen van mogelijke haaruitval die we bespreken worden hier benoemd.

We beginnen met haaruitval door slechte voeding en een ongezonde levensstijl.

Denk hierbij aan roken, niet gevarieerd eten (waardoor je belangrijke aminozuren misloopt), maar ook slecht slapen, alcohol en drugsgebruik.

Ook kunnen bepaalde onderhoudspraktijken aan het haar leiden tot schade aan het haar, de haarschacht en de wortel. Dit kan bijvoorbeeld komen door het kleuren van het haar of door het nemen van bepaalde kapsels.

Haaruitval tegengaan
Aminozuren zijn de sleutel voor de problemen die je ervaart met haaruitval

3. Hoe aminozuren haaruitval voorkomen

Voor mooi en gezond haar heeft het lichaam voldoende keratine en collageen nodig. Hiervoor heeft het lichaam voldoende aminozuren nodig.

Dit komt doordat aminozuren de voorloop-stoffen zijn van keratine en collageen, wat zoveel betekent als dat aminozuren keratine en collageen produceren. Keratine en collageen zijn eiwitten in het lichaam.

Voor het produceren van keratine heeft het lichaam 4 prominente amino’s nodig, dit zijn: arginine, cysteïne, lysine en methionine.

Collageen wordt geproduceerd uit de aminozuren lysine, methionine, glycine en proline. Het is een bindmiddel dat in het hele lichaam zijn functionaliteit bewijst. Het maakt botten en pezen sterker, maar ook de huid, haren en nagels.

Van deze aminozuren behoren methionine en lysine tot de essentiële categorie, wat betekent dat ze uit onze voeding moeten komen en helemaal niet door het lichaam worden aangemaakt.

Alle andere aminozuren die worden behandeld op deze pagina, worden in bepaalde mate door het lichaam aangemaakt. Maar als je voeding ongezond en/of niet gevarieerd is, zal je ook dan een tekort hebben. Vaak heb je supplementen of een grote hoeveelheid aan de juiste voeding nodig om van de voordelen optimaal te profiteren.

Wanneer het lichaam voldoende kan beschikken over deze prominente aminozuren, die voorzien in de productie van collageen en keratine, is het mogelijke haaruitval tegen te gaan en nieuwe haargroei te ondersteunen.

3.1 Arginine

Arginine is ondanks haar semi-essentiele kwalificatie, een zeer prominent aminozuur. Het zorgt voor de aanmaak van keratine, maar heeft daarnaast nog tal van andere gezondheidsvoordelen.

Zo verbeterde het ook het immuunsysteem en hielp het ziektegerelateerd haarverlies te minimaliseren. Dit is aangetoond middels onderzoek en tijden dat onderzoek is ook gebleken dat arginine kan helpen het haar te beschermen tegen schadelijke handelingen zoals haren kleuren en bleken. [2]

Arginine is daarnaast essentieel voor de productie van stikstofmonoxide (NO) en voor het verbeteren van de bloedcirculatie en de toevoer van voedingsstoffen naar de haarzakjes. Dit zorgt voor de stimulatie van gezonde haargroei.

Hogere arginine-levels in het lichaam kunnen haaruitval voorkomen of helpen behandelen. Arginine kan vergregen worden uit voeding en/of supplementen.

3.2 Cysteïne

Ongeveer een kwart van de keratine in elk lichaam wordt geproduceerd door het aminozuur cysteïne. De keratine-levels in het lichaam kunnen zodoende ook goed verhoogd worden door een hogere inname van Cysteïne.

Dit semi-essentiële aminozuur speelt ook een belangrijke rol bij de productie van de krachtige antioxidant glutathion. Dit is een antioxidant die het lichaam helpt het immuuncysteem te verbeteren.

Je zult hierdoor dus minder kans hebben op de eerder benoemde haaruitval gekoppeld aan een slecht immuunsysteem.

Daarnaast helpt Cysteïne de haarzakjes beschermen tegen stress, waardoor ze gezonder blijven en hun groei wordt gestimuleerd.

Het opnemen van cysteïne-rijk voedsel in uw dieet zorgt er voor dat er geen tekort is aan dit belangrijke aminozuur. Om te weten welk voedsel dit is, kun je kijken op de pagina van deze keratine producent.

3.3 Glycine

Glycine is een aminozuur dat een grote speler is op het gebied van de spijsvertering en binnen het centrale zenuwstelsel. Het is één van de kleinste, maar meest voorkomende aminozuren in het lichaam.

Glycine is ook één van de bouwstenen van collageen. Doordat het tot de semi-essentiele categorie behoort, weet je dat het lichaam dit aminozuur zelf (in beperkte mate) aan kan maken.

3.4 Lysine

Naast glycine is lysine ook een aminozuur dat een rol speelt in de productie van collageen. Omdat het helpt in de productie van collageen draagt het bij aan alle voordelen die collageen de haren biedt.

Zo zorgt lysine ervoor dat de haren sterk en glanzend blijven, maar ook dat de haarzakjes voldoende gezond blijven om goed te kunnen groeien.

Uit onderzoeken is gebleken dat suppletie met lysine, haaruitval kan verminderen. [3]

3.5 Methionine

Methionine heeft twee hoofdbestandsdelen, één ervan is zoals we zagen cysteïne en het tweede deel is methionine. Het is een essentieel aminozuur en is ook belangrijk bij de aanmaak van collageen. Het wordt ook wel procollageen genoemd.

Haaruitval vrouwen

Ook heeft het een antidioxerende werking omdat het stress tegengaat in de haarzakjes en de haarzakjes zodoende beschermt.

Onderzoek heeft aangetoond dat lage methionineconcentraties een vermindering van de gezondheid van het haar veroorzaken en dat de groei afneemt. [4]

Andere studies suggereren dat dit aminozuur ook een belangrijke rol kan spelen bij het vertragen van het grijs worden van haar en bij het dunner worden van haar. [5]

3.6 Proline

Dit niet-essentiële aminozuur helpt bij de aanmaak van collageen en kraakbeen, evenals bij het behoud van spierweefsels.

4. Haaruitval vitamine of aminozuur

Haaruitval vitamine

Vitamines en aminozuren kunnen allebei werken tegen haaruitval. Je zult van allebei voldoende binnen moeten krijgen.

Naast de genoemde aminozuren zijn er ook een reeks vitamines, mineralen en andere natuurlijke stoffen die belangrijk zijn om haaruitval te voorkomen.

Echter kan men vaak door suppletie van aminozuren vaak al veel haaruitval tegengaan. Zo zal ook haaruitval met enkel het extra bijnemen van bepaalde vitaminen al verminder kunnen worden.

Eet je niet voldoende fruit op een dag? Kijk dan of je vitaminen bij kunt nemen. Eet je niet voldoende gevarieerde groente of eiwitrijke producten? Kijk dan of je extra amino’s kunt nemen.

4.1 Haaruitval vitamine terkort

Vitaminen E, B5, B6, B12 en foliumzuur zijn nodig om gezonde haarzakjes te ondersteunen door een goede doorbloeding en de levering van vitale voeding te bevorderen. Krijg je hier weinig van binnen? Bestel ze dan als supplement. Je kan kiezen om aminozuren en vitamines allebei bij te nemen.

Vitamine A is nodig om de aanmaak van talg te ondersteunen, de olieachtige stof die de haarzakjes smeert. Vitamine C (komt veel voor in fruit) is essentieel voor de synthese van collageen en het behoud van sterk haar. IJzer, silica en zink zijn ook nodig voor haargroei en bescherming.

4.2 Haaruitval tegengaan met omgega 3

Essentiële vetzuren zijn belangrijk voor veel aspecten van onze gezondheid, waaronder bescherming tegen haaruitval.

Ze helpen de opname van voedingsstoffen in de haarzakjes te verhogen, versterken de immuunfunctie en verminderen oxidatieve stress (zij komen veel voor in vis, net als veel aminozuren).

Omega-3-vetzuren zorgen voor gezonde haarzakjes. Zij dragen onder andere hun steentje bij aan de celgroei en een gezonde bloedcirculatie.

Wanneer iemand onvoldoende vetzuren binnenkrijgt kan dit leiden tot broos en droog haar. Ook kan er roos uit voort komen en kunnen andere huidaandoeningen zich voordoen. Voorkomen is beter dan genezen.

Studies hebben bevestigd dat tekorten aan essentiële vetzuren tot haaruitval leiden. [6]

5. Conclusie

Haaruitval en kaalheid zijn veelvoorkomende aandoeningen en hoewel ze vaker voorkomen bij oudere generaties, kan haarverlies op elk moment in ons leven worden veroorzaakt. De genetische aanleg van persoon tot persoon speelt hierin een grote rol, maar het is niet enige wat belangrijk is.

Stress is ook problematisch en veroorzaakt schade aan de cellen die haarverlies kan veroorzaken. Daarnaast zijn schommelingen in de hormoonspiegel ook schadelijk voor sterk en gezond haar.

Ondanks al deze gevaren die op de loer liggen voor een mooie bos met haar, zijn er voldoende stappen die je kunt ondernemen om haarverlies tegen te gaan en je goede bos met haar te beschermen (of wat er nog van over is) .

Het verhogen van de concentratie van belangrijke aminozuren, vitamines, mineralen en andere verbindingen die nodig zijn om de haargroei, het onderhoud en de bescherming te ondersteunen, zal haarverlies helpen minimaliseren.

Bovendien hebben deze belangrijke aminozuren nog meer voorelen dan alleen een volle bos met gezond haar. Reden genoeg om ervoor te zorgen dat je voeding optimaal is en eventueel aangevuld met supplementen.

De meest efficiënte en kosteneffectieve manier om het lichaam de juiste mix micronutriënten voor haargroei te geven, is door een hoogwaardig voedingssupplement te consumeren, dat u naast uw normale dieet zult nemen.

6. Deze natuurlijke haaruitval medicijnen kopen?

Kies voor je aminozuren, vitamines en mineralen een klantvriendelijke en betrouwbare webshop uit. Eén van de beste websites hiervoor, is bodyandfit.com. Want zij hebben een snelle en gratis levering en zijn erg klantvriendelijk. Daarnaast hebben ze een uitgebreid aanbod en hebben ze veel tevreden klanten.