Stress verminderen met de juiste voeding

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Laatste wijziging in bericht:april 17, 2021

Hoe kun je stress verminderen door het eten van de juiste voeding?

De meeste mensen voelen zich soms gestrest en sommige mensen vinden stress nuttig of zelfs motiverend. Maar als stress je leven beïnvloedt, zijn er dingen die je kunt proberen om stress te verminderen. Hiervoor is het natuurlijk altijd verstandig je huisarts te raadplegen. Echter zijn er ook een hoop dingen die je zelf kunt proberen, waaraan geen risico vast zit. Zo leren we je in dit artikel welke voeding goed is om stress te bestrijden welke voeding juist meer stress oplevert.

4. Top 6 aminozuren om stress te verminderen

Stress treft ons allemaal op een bepaald moment in ons leven en soms voor hele lange tijd. Het aantal mensen met angst en stress is nog nooit zo hoog geweest als in deze tijd.

Stress is een belangrijke oorzaak van chronische ziekten en ontstekingen. Het verminderen van stress zal zowel op mentaal als fysiek gebied merkbaar zijn en het kan je leven veranderen.

Een van de meest effectieve manier om je van je stress te bevrijden, is door aminozuursupplementen te gebruiken. Wanneer de voeding hiernaast ook nog gezond is, zal dit het effect stimuleren. Aminozuren bieden ondersteuning op het gebied van angstbeheersing, ontspanning en stressverlichting.

4.1 Gaba

Gamma-aminoboterzuur, gewoonlijk GABA genoemd, is een aminozuur dat werkt als een remmende neurotransmitter in het zenuwstelsel. Dit betekent dat GABA controle houdt op het aantal prikkels dat het zenuwstelsel binnenkomen. Dit zorgt dus voor een stres verlichtend en rustgevend effect.

Koop altijd een pure GABA stof en niet een vervormde vorm van de neurotransmitter. Alleen de pure vorm bereikt namelijk de hersenen. De andere vormen komen niet door de bloed hersenbarrière. Staat het niet duidelijk aangegeven op de verpakking? Dan kunnen ook de reviews van andere mensen kunnen helpen bij je keuze. Voor GABA en de andere aminozuren geldt dat producten van body&fitshop vrijwel altijd van goede kwaliteit zijn. Ze leveren snel en zijn vaak ook goed beoordeeld door andere kopers.

4.2 L-Theanine

L-Theanine komt van nature voor in schimmels en planten. Een bekende bron van theanine is groene thee. Theanine bezit kalmerende eigenschappen en deze eigenschappen zijn zelfs sterker dan de cafeine die in groene thee zit. Vandaar ook dat groene thee als een kalmerend en niet stimulerend middel wordt beschouwd.

Jammer genoeg is een enkel kopje groene thee niet genoeg om het kalmerende effect van theanine echt goed te merken. Hierdoor valt de mythe van groene thee grotendeels uiteen.

De hoeveelheid theanine in groene thee sterk verschillen van 5 tot 46 mg per kopje. Echter worden de kalmerende effecten van theanine pas echt goed waargenomen bij 200mg of meer.

Hierdoor kunnen we concluderen dat supplementen meer effect hebben dan één enkel kopje groene thee.

4.3 L-fenylalanine

L-fenylalanine, ook wel DLPA genoemd, wordt soms gebruikt voor pijn. Aangezien chronische pijn en stress voor veel mensen nauw met elkaar verbonden zijn, kan het doorbreken van een deel van de cyclus leiden tot een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit. Er zijn anekdotische verhalen van mensen die DLPA graag gebruiken voor pijnvermindering, maar er is geen significant wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen. Een product genaamd Curamin combineert echter klinisch ondersteunde BCM-95 en DLPA om gezonde ontstekingsreacties en pijnverlichting te ondersteunen.

Naast deze pijnverlichting zorgt fenylalanine ervoor dat er dopamine, adrenaline en noradrenaline wordt aangemaakt door het lichaam. Dit geeft je een opgewekt en vrolijk gevoel. Je zit dan lekker in je vel. Afhankelijk van hoe je je gestrest voelt, kan dit natuurlijk ook hulp bieden.

4.4 Tryptofaan

L-Tryptofaan is een voorloper van serotonine, een van de neurotransmitters die bijdraagt ​​aan geluk en welzijn. Tryptofaan is een essentieel aminozuur, wat betekent dat het lichaam het niet kan synthetiseren; het moet worden verkregen van een externe bron, zoals voedsel. Het nemen van tryptofaan als supplement geeft het lichaam een ​​geconcentreerde hoeveelheid die kan worden omgezet in serotonine, in plaats van dat het voor iets anders wordt gebruikt, zoals het repareren van beschadigd weefsel in het lichaam of een van de vele andere functies van aminozuren in het hele lichaam. Studies hebben aangetoond dat tryptofaan de vriendelijkheid verhoogt, agressie vermindert en mensen over het algemeen aardiger maakt! Voor sommigen kan tryptofaan zelfs de cortisolspiegel verlagen als mensen onder stress staan.

4.5 Tyrosine

Tyrosine is een aminozuur dat het lichaam aanmaakt uit fenylalanine. Het aanvullen ervan zou belangrijke hersenchemicaliën verhogen, die uw humeur en stressreactie beïnvloeden. Het voordeel hiervan is, is dat wanneer er genoeg fenylalanine in het lichaam is, er waarschijnlijk ook genoeg tyrosine in het lichaam is. Daarnaast is het nadeel wanneer er niet genoeg fenylalanine in het lichaam is er ook zeker niet genoeg tyrosine in het lichaam is. Suppletie met tyrosine verhoogd de niveaus van de neurotransmitters dopamine, adrenaline en noradrenaline verhoogt. Door deze neurotransmitters te vergroten, kan dit het geheugen en de prestaties in stressvolle situaties helpen verbeteren.

4.6 Taurine

Taurine activeert GABA-receptoren en kan werken als een ontspannend middel voor het zenuwstelsel. Want het middel zorgt dus voor een sterker effect van GABA dat over het algemeen meer rust en ontspanning genereert. Naast de vele andere gezondheidsvoordelen van taurine, kan het ook een angstverlagend effect hebben. In Nederland heeft ruim 20% van de Nederlanders eenmaal of vaker in zijn of haar leven (ernstige) angstklachten. Hierdoor kan taurine uitkomst bieden wanneer mensen last hebben van angstklachten. Angst kan ook goed met stress gepaard gaan en het is zodoende belangrijk om hier een oplossing voor te vinden.

Chronische stress verminderen
ChronChron

5. Stress verminderen met mindfulness

Het is een drukke wereld. Je doet de was terwijl u de kinderen in de gaten moet houden, zodat ze er geen bende van maken. Je visualiseert je dag terwijl je naar de radio luistert en rijdt ondertussen naar je werk, om vervolgens nog even plannen voor het weekend te bedenken. Maar in de haast om noodzakelijke taken uit te voeren, zult je merken dat je overzicht een beetje uit het oog verliest. Is het je bijvoorbeeld opgevallen dat de bloemen zo mooi in bloei stonden op de route naar je werk?

Mindfulness is de praktijk van het bewust richten van je aandacht op het huidige moment – en het accepteren zonder oordeel. Mindfulness wordt tegenwoordig wetenschappelijk onderzocht en is een belangrijk element gebleken bij stressvermindering en algemeen geluk. Je leert de kleine dingen ‘weer’ meer waarderen en zult in staat zijn meer in het moment te leven. Je wordt weer bewust van dingen waar je je als kind bewust van was en gaat het leven weer met plezier tegemoet.

5.1 Voordelen van mindfulness wat nader uitgelegd op verschillende vlakken:

Mindfulness verbetert het welzijn. Het vergroten van je vermogen tot opmerkzaam te zijn van de kleine leuke dingen in het leven en niet steeds verzonken te zijn in je gedachten, zullen je leven een positieve wending geven. Als je opmerkzaam bent, kun je gemakkelijker genieten van de mooie dingen in het leven terwijl ze zich voordoen. Ook kun je je volledig bezighouden met activiteiten en krijg je een betere vaardigheid in het omgaan met stressvolle gebeurtenissen. Door je te concentreren op het hier en nu, merken alle mensen die mindfulness beoefenen dat ze minder snel verstrikt raken in zorgen over de toekomst of spijt over het verleden, minder bezig zijn met zorgen over succes en zelfrespect, en beter in staat zijn om diepe verbindingen met anderen te vormen. Je leven wordt kleurrijker.

Mindfulness verbetert de fysieke gezondheid. Als meer welzijn niet voldoende is als stimulans, hebben wetenschappers ontdekt dat mindfulnesstechnieken de fysieke gezondheid op een aantal manieren helpt te verbeteren. Mindfulness helpt bij: het verlichten van stress, het behandelen van hartaandoeningen, het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van chronische pijn en het verbeteren van de slaap. Je zult misschien door hebben dat de laatste 4 verbeterpunten ook een gevolg kunnen zijn van teveel stress. Waar teveel stress nog meer voor zorgt is het aanmaken van teveel cortisol. Hierdoor kom je sneller in vet aan en voel je je vaker down. Geen leuke bijkomstigheden uiteraard.

mindfulness stress

Mindfulness verbetert de mentale gezondheid. De afgelopen jaren zijn psychotherapeuten overgegaan op mindfulness-meditatie als een belangrijk element bij de behandeling van een aantal problemen, waaronder: depressie, middelenmisbruik, eetstoornissen, conflicten tussen koppels, angststoornissen en obsessief-compulsieve stoornis. Het is belangrijk dat iedereen deze vaardigheden onder de knie krijgt voor een leuker en relaxer leven. We hopen je hiermee voldoende te hebben wakker geschud van het probleem van dat stress kan veroorzaken, zeker in de hedendaagse tijd.

5.2 Starten met mindfulness

Je bent nu aan het zoeken naar manieren hoe je stress kunt verlichten en bent tot hier gekomen in het artikel. Je wilt graag een oplossing vinden en mindfulness is voor iedereen toegankelijk. Het is geen hogere wiskunde en je kunt het je gemakkelijk eigen maken. Start direct met de mindfulness cursus van Rolf zodat je na zes weken stress uit je leven hebt weggehaald. Je zult na het starten van de cursus direct verschil merken en nieuwe inzichten vergaren. Veel succes en hopelijk kom je de volgende keer meer ontspannen op onze website!