Aminozuren die het immuunsysteem versterken

Je bekijkt nu Aminozuren die het immuunsysteem versterken
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Laatste wijziging in bericht:mei 8, 2021

Immuunsysteem versterken

Aminozuren zijn essentiële voedingsstoffen voor het lichaam. Met als primaire functie dat zij bouwstenen voor eiwitten zijn.

Samen maken deze aminozuren ongeveer 16% van ons lichaamsgewicht uit.

Zij spelen een prominente rol bij het functioneren van het immuunsysteem.

1. Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is een complex netwerk van cellen, weefsels en organen die het menselijk lichaam beschermen tegen aanvallen van externe factoren.

Zo helpt het immuunsysteem ziekten te voorkomen. Het immuunsysteem is ontworpen om zich te verdedigen tegen een grote verscheidenheid aan organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasitaire wormen.

De twee belangrijkste typen immuunrespons zijn het aangeboren (a-specifieke) immuunsysteem en het adaptieve (specifieke) immuunsysteem.

2. Adaptieve (specifieke) immuunsysteem

Immuunsysteem

Het specifieke immuunsysteem voorziet het lichaam van een immunologisch geheugen, waardoor het specifieke ziekteverwekkers kan onthouden.

Dit heeft als voordeel dat het immuunsysteem de volgende keer veel sneller kan reageren op bedreigende ziektekiemen, als het lichaam opnieuw door hetzelfde organisme geïnfecteerd wordt.

Dit mechanisme maakt gebruik van cellen die bekend staan ​​als lymfocyten, of meer specifiek, B-cellen en T-cellen.

Ziekteverwekkers die het lichaam binnendringen, bevatten bepaalde stoffen die antigenen worden genoemd en die door lymfocyten worden gebruikt om de ziekteverwekker als een binnendringer te herkennen.

De B-cel bevat een antilichaam op het oppervlak. Dat antilichaam bindt zich aan het antigeen om een ​​antigeen / antilichaamcomplex te vormen. Dit wordt opgenomen in de B-cel, verwerkt en vervolgens worden bepaalde eiwitten op het celoppervlak weergegeven.

Deze eiwitten trekken T-hypercellen aan die erbij passen. Deze staan bekend als lymfokinen die de B-cel activeren door de afgifte van chemicaliën.

Hierna prolifereren de B-cellen in plasmacellen, waarbij een enorme hoeveelheid antilichamen in de bloedbaan vrijkomt. Deze antilichamen zullen bewegen en circuleren om zich vervolgens te binden aan de antigenen op pathogenen. Een pathogeen is een ziektekiem / ziekteverwekker.

Deze pathogenen/ziektekiemen worden vervolgens gemarkeerd voor de opname en destructie door de al eerder benoemde fagocyten.

Antilichamen zijn er ook om pathogenen direct te vernietigen. Dit doen zij door zich aan het te binden, aan de door hen vrijgegeven giftige stoffen. Hierdoor worden ze ineffectief.

Sommige van de B- en T-cellen in het lichaam worden langetermijngeheugencellen, die onmiddellijk specifieke pathogenen kunnen herkennen en een veel snellere, sterkere reactie kunnen veroorzaken als dezelfde infectie zich in de toekomst voordoet.

3. Het immuunsysteem versterken met aminozuren

Het is algemeen bekend dat aminozuren een sleutelrol spelen bij het reguleren van de immuunrespons van het lichaam.

Drie veel voorkomende aminozuren in het lichaam zijn glutamine, arginine en cysteïne, en ze hebben allemaal belangrijke functies voor het immuunsysteem.

immuunsysteem versterken

3.1 Glutamine

Glutamine-afhankelijke immuunreacties kunnen worden gedwarsboomd bij personen met lage glutaminegehaltes. De glutaminegehaltes zijn dan vooral laag in het plasma.

Deze omvatten een vermindering van de differentiatie van B-cellen tot plasmacellen en een verminderde verandering / algemene groei van T-cellen. Cellen van het immuunsysteem gebruikenerg veel glutamine.

Daarnaast is het vereist om een ​​optimale verspreiding + algemene groei van lymfocyten en de productie van cytokines door lymfocyten en macrofagen te ondersteunen.

De beschikbaarheid van glutamine beïnvloedt de door macrofagen veroorzaakte fagocytose, dit kan inefficiënt verlopen als de glutaminegehaltes laag zijn.

3.2 Arginine

Uitputting van arginine kan ook onderdrukking van T-celproliferatie en verminderde T-celfunctionaliteit veroorzaken.

Bij afwezigheid van het arginine-eiwit bevatte een kleiner aantal T-helpercellen hun oppervlakreceptoren, aangezien een specifieke eiwitketen, die deel uitmaakt van het receptorcomplex, een voldoende hoeveelheid arginine-moleculen vereist.

Een verminderd aantal receptoren op T-cellen schaadt de immuunfunctie, omdat er minder interactie en activering van B-cellen is en dus een lager aantal geproduceerde antilichamen.

3.3 Cysteïne

Cysteïne is ook belangrijk voor T-cellen, omdat het een voorloper is van het tripeptide glutathion.

Om de activering en verandering / algemene groei van T-cellen te laten plaatsvinden, moet hun intracellulaire glutathiongehalte worden verhoogd tot voldoende hoeveelheden.

Daarbij komend kan er zonder voldoende cysteïne ook niet een goede glutathionsynthese in het lichaam plaatsvinden, wat dus zal resulteren in een glutathion tekort.

Een gebrek aan proteïne in de voeding kan het immuunsysteem nadelig beïnvloeden. Zoals aangetoond heeft dit een specifiek en negatief effect op vooral de T-cellen in het lichaam.

Suppletie met bovengenoemde aminozuren kan de weerstand tegen infecties in sterke mate vergroten.

4. Toepassingen in behandelingen

immuunsysteem verhogen

Aminozuren hebben ook toepassingen bij bepaalde medische behandelingen.

Zoals boven vermeld, is de sterkte van T-cellen in het lichaam en hun algehele activiteit afhankelijk van bepaalde aminozuren, met name arginine.

Bij afwezigheid van deze aminozuren zal er een zwakke of geen immuunrespons plaatsvinden.

T-celniveaus kunnen weer normaal gemaakt worden met de juiste supplementen of gezonde voeding.

Het verrijken van een dieet met arginine en de niveaus van dit aminozuur in het lichaam zal het immuunsysteem sterker maken.

Het wordt onder meer gebruikt bij chirurgische patienten na hun operatie om de niveaus van T-cellen weer op een normaal niveau te krijgen.

4.1 Gecontroleerde aminozuurbehandeling

Gecontroleerde aminozuurbehandeling (CAAT) volstaat ook voor het behandelen van sommige soorten kanker. ”CAAT” is een voedingsbenadering om kankercellen aan te pakken.

Het doel van deze voedingsbenadering is om kankercellen uit te hongeren totdat ze doodgaan. De behandeling verstoort de aanmaak van ATP door de glycolyse te verstoren en te voorkomen dat kankercellen energie krijgen.

Dit voorkomt de vorming van nieuwe bloedvaten en vermindert de productie van groeifactoren zoals HGH (human growth hormone) die ervoor zorgen dat kankercellen profileren.

Ook vermindert de hoeveelheid van bepaalde aminozuren zoals glycine die nodig zijn voor DNA-replicatie in kankercellen.

Om dit te bereiken, worden bepaalde aminozuren in vrij grote hoeveelheden toegediend aan de patiënt, terwijl andere sterk beperkt worden in het dieet. Dit is afhankelijk van het type kanker waarop gedoeld word.

4.2 Neurologische gedragsstoornissen

immuunsysteem ziekte

ADD en ADHD zijn twee neurologische gedragsstoornissen. Deze neurologische gedragsstoornissen kun je ook behandelen met aminozuren.

De meeste patiënten die aan deze aandoeningen lijden, worden geboren met een tekort aan neurotransmitters.

Het gevolg is dat zij de rest van hun leven ook bepaalde neurotransmitters blijven missen.

Een tekort aan neurotransmitters heeft een slechte invloed op de chemische balans van de hersenen, wat kan resulteren in ongepast gedrag.

Neurotransmitters worden gevormd uit de aminozuren: GABA, glutamine, glycine, taurine, tryptofaan en tyrosine. De laagste niveaus van deze aminozuren worden vaak aangetroffen bij kinderen met ADD of ADHD.

Om de symptomen van ADD en ADHD met aminozuren te bestrijden, maak je gebruik van voordelen ten opzichte van andere medicijnen.

Aminozuren zijn namelijk minder verslavend en hebben weinig tot geen bijwerkingen.

Gebruikelijke medicijnen hebben vaak wel bijwerkingen en werken wel verslavend.

4.3 HIV

HIV is een immunodeficiëntievirus en het kan worden bestreden door het gebruik van de juiste aminozuren.

De meerderheid van de mensen die het hiv-virus oplopen, ontwikkelt uiteindelijk het volledige aids-virus. Dit is logisch aangezien het virus zich vermenigvuldigt en het immuunsysteem ernstig beschadigt.

Het is aangetoond dat wanneer cysteïne op de juiste manier wordt gebruikt, het personen met hiv waarschijnlijk hun leven helpt te verlengen.

Er dient dan gebruikt te worden gemaakt van het type cysteine: N-acetylcysteïne (NAC). Door deze vorm van cysteine neemt de productie van glutathion toe.

Glutathion is een natuurlijke antioxidant die het lichaam helpt te beschermen tegen schadelijke stoffen, die het lichaam willen binnen dringen. Door het gebruik van NAC help je je lichaam deze stoffen te neutraliseren.

Ook zijn witte bloedcellen erg belangrijk bij de immuunrespons van het lichaam. Het is belangrijk om deze gezond en actief te houden als je gezond wilt blijven.

HIV heeft de nare eigenschap het transport van ”normale” cysteine naar de cellen te blokkeren. Dit komt dus de productie van glutathion ten nadele.

Echter kan NAC (N-acetylcysteïne) het blok dat door HIV gezet wordt omzeilen en hierdoor toch de cellen bereiken. Patiënten die NAC kregen vertoonden gezonde glutathion niveaus in hun lichaam

5. Conclusie

Hoewel aminozuren voornamelijk worden gebruikt voor het opbouwen van de verschillende eiwitten waaruit het lichaam bestaat, hebben ze andere essentiële rollen bij het reguleren van het immuunsysteem van het lichaam.

Wanneer er tekort is aan bepaalde aminozuren kan dit leiden tot een slecht werkend immuunsysteem. Dit vergroot de kans op het ontwikkelen van verschillende nare infecties.

Daarom is het belangrijk om te zorgen dat het lichaam de beschikking heeft over voldoende aminozuren.

Dit kan puur door middel van een uitgebalanceerd dieet of door het gebruik van specifieke supplementen, afhankelijk van het individu.

Je kunt aminozuren ook gebruiken om bepaalde ziekten en aandoeningen te bestrijden die verschillende lichaamssystemen kunnen aantasten.

Ze zijn steeds effectiever gebleken in het verminderen van symptomen en het helpen beheersen van stoornissen.

Bovendien zonder de nadelige bijwerkingen van verslavende medicijnen en medicijnen.

6. Aminozuren voor het immuunsysteem kopen?

De waarde van aminozuren wordt steeds vaker gezien door het grote publiek en de verkopen nemen toe. Let er op dat je een betrouwbare webshop kiest met kwalitatief sterke producten. Wij raden bol.com aan op dit moment omdat zij een zeer ruim aanbod aminozuren hebben van maar liefst bijna 1000 producten. Voor 22:00 besteld is morgen in huis.