Natuurlijke ontstekingsremmer

Natuurlijke ontstekingsremmer
  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Blog
  • Laatste wijziging in bericht:mei 4, 2021

Hoe je met de juiste voeding, natuurlijke ontstekingsremmers kunt creëren.

je zult je goed bewust zijn van de pijn die ontstekingen kunnen geven als je ooit je enkel hebt verstuikt, keelontsteking heeft gehad, je vinger tussen de deur hebt gehad, je knie hebt bezeerd of een soortgelijk ongeluk hebt gehad in combinatie met een ontsteking.

De bijbehorende pijn, koorts, zwelling, roodheid en frequent verminderde functie zijn allemaal indicatoren van ontsteking.

Op deze pagina willen wij je bewust maken van de ontstekingsremmer die voeding kan zijn. Je leest hier onder meer:

1. Wat is een ontsteking?

Ontsteking knie

Een ontsteking maakt deel uit van de reactie van ons lichaam op de meeste lichamelijke verwondingen Deze verwondingen kunnen inwendig of uitwendig zijn.

Het wordt actief om het aangetaste orgaan of lichaamsdeel te beschermen en het genezingsproces te activeren.

We zullen ontstekingen gedurende ons leven vaak tegenkomen en in veel situaties is het een normale, natuurlijke reactie. Maar niet alle ontstekingsgevallen zijn echter goedaardig en puur behulpzaam.

In sommige gevallen kan een ontsteking leiden tot een chronische aandoening in plaats van een kortdurende genezingsproces.

Chronische ontstekingen kunnen zich langzaam in het lichaam verspreiden en fysieke stoornissen veroorzaken, wat resulteert in ernstige gezondheidsproblemen op de lange termijn.

2. Ontstekingen en moderne ziekten

wat is een ontsteking

De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat aandoeningen zoals allergieën, eczeem, darmaandoeningen, astma en reumatoïde als artritis symptomatisch zijn voor chronische ontstekingen.

Onderzoek heeft nu echter ontstekingen in verband gebracht met een reeks andere moderne ziekten, waaronder diabetes, obesitas, atherosclerose, osteoporose, Alzheimer, kanker, Parkinson en zelfs depressie.

De ernstige aard van deze chronische ziekten en de associatie met ontstekingen zijn een grote reden tot bezorgdheid. In 2004 werd gemeld dat chronische ziekten zoals kanker, diabetes en hart- en vaatziekten in 2002 wereldwijd 29 miljoen doden veroorzaakten.

Bovendien blijft tien jaar later het aantal gevallen van deze ziekten in een alarmerend tempo stijgen.

3. Het gevaar van pijnstillers

Pijnstillers zijn geen natuurlijke ontstekingsremmers. Helaas vertrouwen veel mensen uitsluitend op pijnstillers om ontstekingsverschijnselen te bestrijden.

Langdurig vertrouwen op dergelijke geneesmiddelen kan onder andere leiden tot andere gezondheidsproblemen, zoals ernstige schade aan de lever, de nieren en het maagdarmkanaal.

De statistieken die verband houden met chronische ontstekingen zijn verontrustend en onze relatie met bepaalde medicijnen is gevaarlijk.

Er zijn echter een aantal stappen die mensen kunnen nemen om op natuurlijke wijze ontstekingen te bestrijden en het risico op het ontwikkelen van ernstige gezondheidsproblemen te verminderen.

4. Topvoedingsmiddelen om te helpen bij ontstekingen

Onze levensstijlen spelen een cruciale rol in onze gezondheid. Helaas worden typische westerse levensstijlen gedomineerd door overtollige suiker en vet, geraffineerd zetmeel en sterk verwerkt voedsel.

Veel mensen consumeren niet genoeg fruit, volle granen en groenten. Dit leidt tot een tekort aan belangrijke aminozuren, vitamines en omega-3-vetzuren.

Een tekort aan deze micronutriënten voeden ontstekingen en dragen bij aan chronische ziekten.

Door onze voeding aan te passen aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, vitamines en belangrijke aminozuren, kunnen ontstekingen worden verminderd.

Ontstekingsremmers in de vorm van voeding zijn dan gecreëerd. Voedsel zoals koolzaadolie, walnoten, gemalen lijnzaad, wilde rijst en vis zijn ideaal.

Een dagelijkse inname van seizoensgebonden verse groenten en fruit wordt ook sterk aanbevolen. Het handhaven van een uitgebalanceerd, voedzaam dieet is essentieel voor gezond leven.

5. Aminozuren, een oplossing als natuurlijke ontstekingsremmer

5.1 BCAA’s

BCAA’s (aminozuren met vertakte keten) bestaan uit drie essentiele aminozuren. Dit zijn de aminozuren leucine, isoleucine en valine. Ze zijn bekender onder de naam ”BCAA”, dan onder hun namen apart. Dit komt omdat ze samen meer voordelen bieden voor het lichaam.

BCAA aminozuren worden in de grootste hoeveelheden aangetroffen in eiwitrijke producten en staan vooral bekend om hun rol in de sportwereld. Hier helpen zij het lichaam met herstel, energie en groei.

Buiten deze feiten profiteren de mensen met een hoog BCAA-niveau in hun lichaam ook sterk van de ontstekingsremmende eigenschappen van deze formule.

Zo slaan deze mensen eigenlijk twee vliegen in één klap. Zij hebben namelijk zowel sportieve voordelen, maar ook voordelen op het gebied van een ontstekingsremmende functie.

Deze aminozuren verkorten, naast de ontstekingsremmende eigenschappen, de hersteltijden na intensieve trainingen en verminderen spiervermoeidheid en spierschade.

We hebben hier een hele pagina aangewijd, die je kunt doorlezen als je meer over de vertakte aminozuren wilt weten.

De voordelen van BCAA zijn echter niet alleen op atleten toepasbaar. Zo zijn er diverse onderzoeken geweest om de ontstekingsremmende functie aan het licht te brengen.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat BCAA de ontstekingen kunnen helpen verminderen bij onder meer mensen met diabetes, leverziekte en depressie.

5.2 Glutamine

Glutamine is een aminozuur dat betrokken is bij een reeks biochemische processen. Dit aminozuur wordt bijvoorbeeld gesynthetiseerd in spierweefsel, maar wordt ook gebruikt in de nieren, de maag en de darmen. Daarnaast draagt het bij aan een gezond immuunsysteem.

Wetenschappers hebben ondervonden dat glutamine ook antioxiderende eigenschappen heeft en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen.

Hoewel glutamine niet geclassificeerd is als een essentieel aminozuren, kunnen tekortkomingen voorkomen. Glutamine is het aminozuur dat in de grootste hoeveelheden in het lichaam aanwezig is.

Mensen met maag- of darmstoornissen hebben geregeld een tekort aan dit aminozuur, evenals sporters. Maar ook als je leeft op een ongezond voedingspatroon, kun je gemakkelijk een tekort aan glutamine ontwikkelen.

Rijke bronnen aan glutamine zijn vaak bronnen van dierlijke eiwitten. Voor vegetariers zijn bonen, kool, spinazie en peterselie waardevolle glutamine-bronnen.

Het handhaven van een gezond dieet met deze voedingsmiddelen zal je lichaam helpen om voldoende glutamine-niveaus te behouden.

5.3 Glycine

Een ander aminozuur dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft, is Glycine.

Dit aminozuur helpt bij de behandeling van ontstekingen bij personen met chronische pijnsyndromen. Het aminozuur is namelijk betrokken bij een reeks fysiologische processen.

Glycine kan de zwelling van een ontsteking of huidaandoening verminderen en het kan de productie vergroten van ontstekingsremmende antilichamen.

Om de lichaamseigen productie van dit belangrijke aminozuur aan te vullen, wordt aangeraden om glycine-rijk voedsel zoals gevogelte, ham en limabonen te consumeren.

6. Andere micronutriënten die als natuurlijke ontstekingsremmer kunnen dienen

ontstekingsremmer voeding

Naast het zorgen voor een gezonde inname van de juiste aminozuren, zijn er nog meerdere supplementen die kunnen helpen bij de remming van ontstekingen.

Zo zijn er vitamines en mineralen die je kunt gebruiken. Afhankelijk van welke stoffen je veel binnenkrijgt kun je kiezen welke supplementen je nodig hebt.

Wat betreft vitamines en mineralen, kunnen vitamine D, magnesium, zink en curcumine (een voedingsstof in de kruiden-kurkuma) erg effectief zijn op het gebied van ontstekingen.

De tekortkoming die de meeste mensen ervaren van deze aminozuren mineralen en vitaminen, kan voorkomen worden door het regelmatig innemen van voedingssupplementen of het eten van de juiste voeding.

6.1 Probiotica

Probiotica is een ander middel dat effectief kan zijn bij het bestrijden van ontstekingen. Het zit in veel ”gezonde” drankjes. Gezonde tussen haakjes omdat deze gezonde dranken vaak bordevol suikers zitten. Denk aan meeste ontbijtdranken met een vruchtensmaak.

Bij veel mensen kan een combinatie van slechte voeding, fysieke inactiviteit en stress leiden tot ongezonde ledematen of organen, met name de darmen zijn erg vatbaar.

Chronische ontstekingen worden dan ook vaak in verband gebracht met de darmen. Er wordt dan gesproken van onevenwichtige darmflora.

Door het lichaam te reinigen met probiotica van goede kwaliteit, is het mogelijk om deze ontstekingen effectief te behandelen.

6.2 Belangrijk blijft natuurlijk gezond leven met weinig stress en voldoende rust

Zoals bij zoveel aandoeningen is het onderhouden van een gezonde levensstijl het meest belangrijk. De supplementen die je neemt zullen ook veel beter werken wanneer je levensstijl gezond is en misschien heb je ze dan niet eens nodig!

Wat een gezonde levensstijl is, is voor de meeste mensen wel duidelijk, maar wij bedoelen hiermee: weinig suikers, niet teveel alcohol, gezonde voeding en voldoende beweging en natuurlijk niet roken.

Wat veel mensen wel onderschatten is de impact van stress op hun leven en onvoldoende slaap. De hedendaagse wereld is zo druk en kan een impact op zich zijn.

Het is goed om je te verdiepen in mindfulness en dergelijke om meer mentale rust te ervaren. De cursus van Rolf is bijvoorbeeld echt een aanrader.

7. Conclusie: beste natuurlijke ontstekingsremmer = voeding aangevuld met supplementen

Een ontsteking maakt deel uit van het afweermechanisme van ons lichaam en is nauw verbonden met ons immuunsysteem.

Helaas hebben moderne levensstijlen en slechte eetgewoonten dit fijn afgestemde, natuurlijke reactiemechanisme uit balans gebracht. Hierdoor is de natuurlijke ontstekingsremmer ”voeding” niet meer van toepassing.

De resulterende chronische ontsteking is vaak een voorbode van een diversiteit aan ernstige ziekten. Desondanks kan positieve veranderingen aanbrengen in onze eetgewoonten en onze levensstijl ontstekingen met succes voorkomen en bestrijden.

Aminozuren zoals BCAA’s, glutamine en glycine zijn essentieel om de balans van het immuunsysteem te herstellen. Omega-3-vetzuren, vitamine D, zink, magnesium, curcumine en probiotica zijn ook erg gunstig.

Een dieet alleen is echter zelden voldoende om een ​​goede balans te garanderen. Wel zijn er gelukkig tegenwoordig voldoende natuurlijke supplementen beschikbaar die een top alternatief zijn voor meer chemische middelen voor ontstekingsbehandelingen.

Niet alleen omdat deze supplementen helpen om ontstekingen te verminderen, ze dragen ook bij aan andere belangrijke functies in het lichaam en hebben geen risicovolle bijwerkingen.

8. Visuele ondersteuning wat betreft de vorming van ontstekingen

Onderstaande video dient nog ter ondersteuning om inzicht te krijgen in de vorming van ontstekingen. Erg interessant van Khan Academy.

9. Deze natuurlijke ontstekingsremmers kopen?

Je kunt aminozuren, vitamines, mineralen en omega-3 vetzuren bij veel webshops kopen en gebruiken als natuurlijke ontstekingsremmers. Maar niet alle webshops hebben fijne leveringsvoorwaarden en/of een goede prijs kwaliteit verhouding. Daarom raden wij in dit geval Bol.com aan. Daarnaast hebben zij ook een erg ruim assortiment zodat zeker is dat al deze middelen te vinden zijn voor je. Succes!