Wat is serine?

Dit is een niet-essentieel aminozuur. Ons lichaam kan dit aminozuur zelf aanmaken. Dit doet ons lichaam door het te vormen uit glycine. Daarom is het belangrijk dat er voldoende glycine in het lichaam aanwezig is. Anders zijn er twee aminozuren ondervertegenwoordigd in het lichaam (je kunt natuurlijk Serine supplementen nemen om het alsnog binnen te krijgen). Serine is van groot belang voor ons lichaam, want het helpt bij het vormen van fosfolipiden, die spelen een belangrijke rol bij de aanmaak van cellen. Daarnaast maakt serine vetzuurverbranding en spieropbouw mogelijk en heeft het nog tal van andere belangrijke functies in ons lichaam.

Kernvoordelen serine

  • Aanmaken van cellen in het lichaam
  • Helpt bij vetzuurverbranding en spieropbouw
  • Ondersteuning neurotransmitters wat zorgt voor betere communicatie & toevoer geluksstofje serotonine
  • Mogelijk behulpzaam bij ernstige ziektes als alzheimer en ALS

Communicatie hersencellen

serine

Dit aminozuur ondersteund de neurotransmitters. Deze neurotransmitters zijn belangrijk voor de communicatie van de hersencellen. Een gebrekkige functionaliteit van een neurotransmitter kan heel wat gevolgen hebben. Zo kan er sprake zijn van gevoelens van angst, prikkelbaarheid, veranderde pijnwaarneming, vermoeidheid, verminderd zelfvertrouwen, geheugenproblemen, concentratiestoornissen, enzovoort.

Geluksstofje serotonine

Serine speelt ook een rol in ons humeur, want het is nodig voor de aanmaak van tryptofaan en tryptofaan produceert serotonine, beter gekend als ‘geluksstofje’. Dit stofje gaat depressie tegen en maakt ons immuunsysteem sterker. Als ons lichaam te weinig serine aanmaakt, dan kan dit leiden tot depressie, een verminderd immuunsysteem en allerlei andere klachten. Daarom is het belangrijk dat er voldoende van dit aminozuur in ons lichaam aanwezig is. De opnames van vitamine B3, B6 en foliumzuur spelen daarbij een belangrijke rol.

Alzheimer behandeling met serine

De laatste jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar het effect van dit aminozuur op ziektes. Op dit moment wordt het gebruikt voor de behandeling van Alzheimer.

Behandeling tegen ALS met serine

Op dit moment onderzoeken wetenschappers of het aminozuur ook effectief kan zijn bij de behandeling van ALS. Dat zou wel fantastisch zijn natuurlijk. ALS-centrum Nederland houdt deze ontwikkeling op de voet bij.