Wat zijn de symptomen van stress en hoe kun je stress verminderen?

De meeste mensen voelen zich soms gestrest en sommige mensen vinden stress nuttig of zelfs motiverend. Maar als stress je leven beïnvloedt, zijn er dingen die je kunt proberen om stress te verminderen. Hiervoor is het natuurlijk altijd verstandig je huisarts te raadplegen. Echter zijn er ook een hoop dingen die je zelf kunt proberen, waaraan geen risico vast zit. Wat deze dingen zijn, lees je hier.

Stress verminderen

1. Wat is stress?

Iedereen denkt te weten hoe het is om gestrest te zijn, dat is logisch want in deze wereld kom je haast niet onder stress uit. Echter herkennen mensen stress toch vaak niet voldoende bij zichzelf en dat is jammer. Dit kan namelijk complicaties geven op korte- en of lange termijn waardoor je minder van het leven kunt genieten.

1.1 Als we het over stress hebben, kun je denken aan:

 • Situaties of gebeurtenissen die ons onder druk zetten, bijvoorbeeld momenten waarop we teveel doen en teveel denken, dingen vergeten of weinig controle hebben over wat er gebeurt.
 • Onze reactie op onder druk worden gezet en de gevoelens die we krijgen als we de lat voor onszelf te hoog leggen.
 • Maar ook ongewenste emoties die opspelen, zoals woede en frustraties.

Soms beheerst stress ons leven zo erg, dat je niet meer verder kunt kijken dan de stress. Je mist een hoop leuke momenten en wordt als het ware in de greep genomen door de stress. Ook merk je dat je vaak minder plezierig bent tegenover andere mensen.

Er is geen medische definitie van stress en zodoende is het ook lastig om stress in een hokje te plaatsen. Het kan namelijk op veel verschillende manieren opspelen en voor een grote verscheidenheid aan complicaties veroorzaken.

Dit maakt het moeilijker voor de meeste mensen om erachter te komen wie of welke gevoelens de stress precies veroorzaken. Als je dit al niet weet, is het helemaal lastig om te bepalen hoer je ermee om moet gaan.

1.2 Maar wat jouw stress persoonlijk ook triggert en hoe je erop reageert, je kunt waarschijnlijk beter grip krijgen op je stress door:

 • Omgaan met externe druk, d.m.v. je focus te verbeteren door mindfulness oefeningen.
 • Het ontwikkelen van een verbeterde grip op emoties, zodat je beter in moeilijke situaties kunt omgaan met emoties wanneer ze zich voordoen.

Deze vaardigheden kun je leren d.m.v. mindfulness. Het is een grote trend die nu ook naar het westen over waait en als zeer succesvol moet worden beschouwd op het gebied van stress verminderen.

Daarnaast kun je deze effecten versterken d.m.v. de juiste voeding. Beide onderwerpen komen op deze pagina aan bod.

2. De gevolgen van stress

Druk en stress ervaren ​​is een normaal onderdeel van het leven. Soms is het goed voor actie en kan het dienen als drijfveer, zodat je je resultaten kan behalen. Maar als stress vaak de grip op je overneemt, kan het de leuke dingen in het leven beperken of zelfs helemaal wegnemen. En dat is uiteraard niet wat je wilt.

Stress is geen psychiatrische diagnose, maar hangt op twee belangrijke manieren nauw samen met de geestelijke gezondheid:

 • Stress kan psychische problemen veroorzaken en bestaande problemen verergeren. Wanneer iemand chronische stress heeft, kan dit tot psychische problemen leiden, zoals depressie en angst.
 • Geestelijke gezondheidsproblemen kunnen stress veroorzaken. Er zijn veel geestelijke gezondheidsproblemen, zoals bijvoorbeeld het niet goed kunnen uiten van je gevoelens. Als iemand mentale gezondheidsproblemen heeft, en daarbij medicatie of behandelingen, kan dit een extra bron van stress vormen. Het is dan lastig om te zien waar stress ophoudt en waar de mentale gezondheidsproblemen beginnen. Het komt vaak voor dat er iets diepers aan ten grondslag ligt.

2.1 Hoe beïnvloed stress iemand fysiek?

Misschien merk je dat de eerste aanwijzingen over stress fysieke symptomen zijn, zoals vermoeidheid, hoofdpijn of maagklachten.

Hier kunnen vele redenen voor zijn, want als we ons gestrest voelen, vinden we het vaak moeilijk om goed te slapen of goed te eten, en een slecht voedingspatroon en een gebrek aan slaap kunnen beide onze fysieke gezondheid beïnvloeden.

Wanneer we ons angstig voelen, wordt er door het lichaam meer adrenaline en cortisol aangemaakt. Dit zijn beide hormonen die vecht of vlucht reacties inzetten in het menselijk lichaam. Deze stress was in de oertijd heel handig, wanneer er een beer op je af kwam, maar tegenwoordig gebeurd dat gelukkig niet meer.

Wanneer iemand vaak gestrest is, worden er veel van deze hormonen geproduceerd, waardoor je je lichamelijk slechter gaat voelen en dit op de lange termijn de gezondheid kan beïnvloeden.

3. De verschillende symptomen van stress

Stress kan zich uiten middels een grote verscheidenheid aan symptomen. Hierdoor kan het lastig zijn stress goed te herkennen. Hieronder zijn de symptomen opgedeeld in: lichamelijk, mentaal en veranderingen in gedrag.

3.1 Lichamelijke symptomen

 • Hoofdpijn of duizeligheid
 • Spierspanning of pijn
 • Maag problemen
 • Pijn op de borst of een snellere hartslag
 • Seksuele problemen
Stress symptomen

3.2 Mentale symptomen

 • Moeite met concentreren
 • Worstelen om beslissingen te nemen
 • Overweldigd voelen
 • Constant zorgwekkend
 • Vergeetachtig zijn

3.3 Symptomen van veranderingen in gedrag

 • Prikkelbaar zijn
 • Te veel of te weinig slapen
 • Te veel of te weinig eten
 • Het vermijden van bepaalde plaatsen of mensen
 • Meer drinken of roken

4. Top 6 aminozuren om stress te verminderen

Stress treft ons allemaal op een bepaald moment in ons leven en soms voor hele lange tijd. Het aantal mensen met angst en stress is nog nooit zo hoog geweest als in deze tijd.

Stress is een belangrijke oorzaak van chronische ziekten en ontstekingen. Het verminderen van stress zal zowel op mentaal als fysiek gebied merkbaar zijn en het kan je leven veranderen.

Een van de meest effectieve manier om je van je stress te bevrijden, is door aminozuursupplementen te gebruiken. Wanneer de voeding hiernaast ook nog gezond is, zal dit het effect stimuleren. Aminozuren bieden ondersteuning op het gebied van angstbeheersing, ontspanning en stressverlichting.

4.1 Gaba

Gamma-aminoboterzuur, gewoonlijk GABA genoemd, is een aminozuur dat werkt als een remmende neurotransmitter in het zenuwstelsel. Dit betekent dat GABA controle houdt op het aantal prikkels dat het zenuwstelsel binnenkomen. Dit zorgt dus voor een stres verlichtend en rustgevend effect.

Koop altijd een pure GABA stof en niet een vervormde vorm van de neurotransmitter. Alleen de pure vorm bereikt namelijk de hersenen. De andere vormen komen niet door de bloed hersenbarrière. Staat het niet duidelijk aangegeven op de verpakking? Dan kunnen ook de reviews van andere mensen kunnen helpen bij je keuze. Voor GABA en de andere aminozuren geldt dat producten van body&fitshop vrijwel altijd van goede kwaliteit zijn. Ze leveren snel en zijn vaak ook goed beoordeeld door andere kopers.

4.2 L-Theanine

L-Theanine komt van nature voor in schimmels en planten. Een bekende bron van theanine is groene thee. Theanine bezit kalmerende eigenschappen en deze eigenschappen zijn zelfs sterker dan de cafeine die in groene thee zit. Vandaar ook dat groene thee als een kalmerend en niet stimulerend middel wordt beschouwd.

Jammer genoeg is een enkel kopje groene thee niet genoeg om het kalmerende effect van theanine echt goed te merken. Hierdoor valt de mythe van groene thee grotendeels uiteen.

De hoeveelheid theanine in groene thee sterk verschillen van 5 tot 46 mg per kopje. Echter worden de kalmerende effecten van theanine pas echt goed waargenomen bij 200mg of meer.

Hierdoor kunnen we concluderen dat supplementen meer effect hebben dan één enkel kopje groene thee.

4.3 L-fenylalanine

L-fenylalanine, ook wel DLPA genoemd, wordt soms gebruikt voor pijn. Aangezien chronische pijn en stress voor veel mensen nauw met elkaar verbonden zijn, kan het doorbreken van een deel van de cyclus leiden tot een aanzienlijke verbetering van de levenskwaliteit. Er zijn anekdotische verhalen van mensen die DLPA graag gebruiken voor pijnvermindering, maar er is geen significant wetenschappelijk bewijs om dit gebruik te ondersteunen. Een product genaamd Curamin combineert echter klinisch ondersteunde BCM-95 en DLPA om gezonde ontstekingsreacties en pijnverlichting te ondersteunen.

Naast deze pijnverlichting zorgt fenylalanine ervoor dat er dopamine, adrenaline en noradrenaline wordt aangemaakt door het lichaam. Dit geeft je een opgewekt en vrolijk gevoel. Je zit dan lekker in je vel. Afhankelijk van hoe je je gestrest voelt, kan dit natuurlijk ook hulp bieden.

4.4 Tryptofaan

L-Tryptofaan is een voorloper van serotonine, een van de neurotransmitters die bijdraagt ​​aan geluk en welzijn. Tryptofaan is een essentieel aminozuur, wat betekent dat het lichaam het niet kan synthetiseren; het moet worden verkregen van een externe bron, zoals voedsel. Het nemen van tryptofaan als supplement geeft het lichaam een ​​geconcentreerde hoeveelheid die kan worden omgezet in serotonine, in plaats van dat het voor iets anders wordt gebruikt, zoals het repareren van beschadigd weefsel in het lichaam of een van de vele andere functies van aminozuren in het hele lichaam. Studies hebben aangetoond dat tryptofaan de vriendelijkheid verhoogt, agressie vermindert en mensen over het algemeen aardiger maakt! Voor sommigen kan tryptofaan zelfs de cortisolspiegel verlagen als mensen onder stress staan.

4.5 Tyrosine

Tyrosine is een aminozuur dat het lichaam aanmaakt uit fenylalanine. Het aanvullen ervan zou belangrijke hersenchemicaliën verhogen, die uw humeur en stressreactie beïnvloeden. Het voordeel hiervan is, is dat wanneer er genoeg fenylalanine in het lichaam is, er waarschijnlijk ook genoeg tyrosine in het lichaam is. Daarnaast is het nadeel wanneer er niet genoeg fenylalanine in het lichaam is er ook zeker niet genoeg tyrosine in het lichaam is. Suppletie met tyrosine verhoogd de niveaus van de neurotransmitters dopamine, adrenaline en noradrenaline verhoogt. Door deze neurotransmitters te vergroten, kan dit het geheugen en de prestaties in stressvolle situaties helpen verbeteren.

4.6 Taurine

Taurine activeert GABA-receptoren en kan werken als een ontspannend middel voor het zenuwstelsel. Want het middel zorgt dus voor een sterker effect van GABA dat over het algemeen meer rust en ontspanning genereert. Naast de vele andere gezondheidsvoordelen van taurine, kan het ook een angstverlagend effect hebben. In Nederland heeft ruim 20% van de Nederlanders eenmaal of vaker in zijn of haar leven (ernstige) angstklachten. Hierdoor kan taurine uitkomst bieden wanneer mensen last hebben van angstklachten. Angst kan ook goed met stress gepaard gaan en het is zodoende belangrijk om hier een oplossing voor te vinden.

Chronische stress verminderen
ChronChron

5. Stress verminderen met mindfulness

Het is een drukke wereld. Je doet de was terwijl u de kinderen in de gaten moet houden, zodat ze er geen bende van maken. Je visualiseert je dag terwijl je naar de radio luistert en rijdt ondertussen naar je werk, om vervolgens nog even plannen voor het weekend te bedenken. Maar in de haast om noodzakelijke taken uit te voeren, zult je merken dat je overzicht een beetje uit het oog verliest. Is het je bijvoorbeeld opgevallen dat de bloemen zo mooi in bloei stonden op de route naar je werk?

Mindfulness is de praktijk van het bewust richten van je aandacht op het huidige moment – en het accepteren zonder oordeel. Mindfulness wordt tegenwoordig wetenschappelijk onderzocht en is een belangrijk element gebleken bij stressvermindering en algemeen geluk. Je leert de kleine dingen ‘weer’ meer waarderen en zult in staat zijn meer in het moment te leven. Je wordt weer bewust van dingen waar je je als kind bewust van was en gaat het leven weer met plezier tegemoet.

5.1 Voordelen van mindfulness wat nader uitgelegd op verschillende vlakken:

Mindfulness verbetert het welzijn. Het vergroten van je vermogen tot opmerkzaam te zijn van de kleine leuke dingen in het leven en niet steeds verzonken te zijn in je gedachten, zullen je leven een positieve wending geven. Als je opmerkzaam bent, kun je gemakkelijker genieten van de mooie dingen in het leven terwijl ze zich voordoen. Ook kun je je volledig bezighouden met activiteiten en krijg je een betere vaardigheid in het omgaan met stressvolle gebeurtenissen. Door je te concentreren op het hier en nu, merken alle mensen die mindfulness beoefenen dat ze minder snel verstrikt raken in zorgen over de toekomst of spijt over het verleden, minder bezig zijn met zorgen over succes en zelfrespect, en beter in staat zijn om diepe verbindingen met anderen te vormen. Je leven wordt kleurrijker.

Mindfulness verbetert de fysieke gezondheid. Als meer welzijn niet voldoende is als stimulans, hebben wetenschappers ontdekt dat mindfulnesstechnieken de fysieke gezondheid op een aantal manieren helpt te verbeteren. Mindfulness helpt bij: het verlichten van stress, het behandelen van hartaandoeningen, het verlagen van de bloeddruk, het verminderen van chronische pijn en het verbeteren van de slaap. Je zult misschien door hebben dat de laatste 4 verbeterpunten ook een gevolg kunnen zijn van teveel stress. Waar teveel stress nog meer voor zorgt is het aanmaken van teveel cortisol. Hierdoor kom je sneller in vet aan en voel je je vaker down. Geen leuke bijkomstigheden uiteraard.

mindfulness stress

Mindfulness verbetert de mentale gezondheid. De afgelopen jaren zijn psychotherapeuten overgegaan op mindfulness-meditatie als een belangrijk element bij de behandeling van een aantal problemen, waaronder: depressie, middelenmisbruik, eetstoornissen, conflicten tussen koppels, angststoornissen en obsessief-compulsieve stoornis. Het is belangrijk dat iedereen deze vaardigheden onder de knie krijgt voor een leuker en relaxer leven. We hopen je hiermee voldoende te hebben wakker geschud van het probleem van dat stress kan veroorzaken, zeker in de hedendaagse tijd.

5.2 Starten met mindfulness

Je bent nu aan het zoeken naar manieren hoe je stress kunt verlichten en bent tot hier gekomen in het artikel. Je wilt graag een oplossing vinden en mindfulness is voor iedereen toegankelijk. Het is geen hogere wiskunde en je kunt het je gemakkelijk eigen maken. Start direct met de mindfulness cursus van Rolf zodat je na zes weken stress uit je leven hebt weggehaald. Je zult na het starten van de cursus direct verschil merken en nieuwe inzichten vergaren. Veel succes en hopelijk kom je de volgende keer meer ontspannen op onze website!