Carnosine

Carnosine kopen

1. Wat is carnosine?

Carnosine wordt in zekere mate door het lichaam aangemaakt, maar wel op één voorwaarde. Het lichaam moet namelijk over voldoende histidine en beta-alanine beschikken. Het lichaam maakt carnosine aan uit deze twee aminozuren.

Omdat carnosine voortkomt uit twee aminozuren wordt het een dipeptide genoemd.

Als het lichaam dus niet over genoeg histidine en beta-alanine beschikt, kan het ook geen carnosine aanmaken. En hierbij moet wel rekening gehouden worden, dat histidine een essentieel aminozuur is.

De dipeptide is aanwezig in lichaamsdelen die veel energie nodig hebben. Hier is het in grote hoeveelheden aanwezig. De lichaamsdelen die de meeste energie nodig hebben omvatten het hart, de nieren, de lever, de hersenen en de spieren.

Er is veel onderzoek naar deze dipeptide gedaan, en het heeft een aantal antioxiderende eigenschappen. Dit was voor onderzoekers erg interessant.

In het bijzonder zijn wetenschappers geïntrigeerd om na te gaan of dit aminozuur het verouderingsproces kan helpen omkeren. Andere onderzoeksgebieden richten zich op de productiviteit bij het sporten en het effect op de behandeling van ziekten.

Naarmate het lichaam ouder wordt, nemen de concentraties canosine in het lichaam af. Dit is aangetoond middels studies. Echter heeft het lichaam nog steeds dezelfde behoefte aan carnosine als het ouder wordt. Daardoor zijn er vaak carnosine tekorten bij ouderen.

Daarom is het voor ouderen belangrijk om hun voeding aan te vullen met carnosine-rijk voedsel of supplementen. Zo kunnen ook zij ervoor zorgen dat ze voldoende van deze dipeptide binnenkrijgen. Wanneer dit nit gebeurd kan het verouderingsproces in het lichaam bijvoorbeeld sneller gaan, wat vervelende complicaties met zich mee kan brengen.

SAMENVATTING WAT IS CARNOSINE
Carnosine wordt van nature door het lichaam aangemaakt, als het lichaam beschikt over voldoende histidine en alanine. Carnosine heeft antidioxerende eigenschappen en nog een breed scala aan andere gezondheidsvoordelen.

2. Het werkt anti-verouderend

Zoals we in hoofstuk 1 konden lezen is het voorzien in de energieproductie van het lichaam, één van de belangrijkste eigenschappen van carnosine. Jonge mensen hebben haast nooit problemen met carnosine-tekorten, echter geldt dit niet voor ouderen mensen.

carnosine werking

Wanneer iemand ouder wordt, nemen de carnosineconcentraties in zijn of haar lichaam om een aantal redenen af.

Ten eerste breekt het lichaam deze stof sneller af als het er al aanwezig is en ten tweede wordt de stof ook nog eens minder aangemaakt.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die een onnatuurlijk versnelde veroudering ervaren als gevolg van aandoeningen zoals het metabool syndroom en diabetes, een veel lagere productiesnelheid van l-carnosine hebben en dat dit aminozuur sneller wordt vernietigd in het lichaam.

Daarom hebben wetenschappers geprobeerd vast te stellen of het verhogen van de carnosineconcentraties het verouderingsproces kan vertragen of omkeren.

Veel studies hebben zich gericht op het onderzoeken van de anti-aging eigenschappen die deze stof bezit.

Tijdens deze studies is aan het licht gekomen dat carnosine de veroudering van menselijke cellen kan verminderen. Van dit aminozuur is ook gevonden dat het de levensduur van een aantal diersoorten verlengt.

SAMENVATTING HET WERKT ANTI-VEROUDEREND
Naarmate het lichaam ouder wordt neem de aanmaak van carnosine af en wordt carnosine daarnaast ook sneller vernietigd in het lichaam. Dit is niet bevordelijk voor een jonge uitstraling, want hoge concentraties carnosine worden hiermee in verband gebracht. Wetenschappers hebben ontdekt dat carnosine veroudering kan vertragen.

3. Gaat vermoeidheid met sporten tegen

Carnosine wordt zelf niet vaak gebruikt als een prestatie verhogend supplement op het gebied van sport. Wel zijn beta-alanine producten in deze scene populair. Hierdoor krijgen deze sporters automatisch ook meer carnosine binnen, want beta-alanine is de voorganger van de dipeptide.

Want dit komt omdat deze beta-alanine zich zal mengen met histidine om het carnosinegehalte in het lichaam te verhogen. Zo krijg je een buffer tegen spierzuur en daaropvolgende vermoeidheid zal worden verminderd.

Daarom kan een voedingspatroon met carnosine, histidine en bèta-alanine-supplementen helpen om de sportieve prestaties te verbeteren.

4. Diabetes

Tijdens verschillende studies hebben wetenschappers ontdekt dat deze stof in kleinere hoeveelheden aanwezig is in de cellen van diabetes patiënten. De wetenschappers denken dat dit de oorzaak hiervan is: een verhoogde glycatie en daaropvolgende verknoping van eiwitten.

Bij dieren met diabetes, kan carnosine de bloeddruk en bloedglucosespiegels verlagen. Dit aangetoond middeld onderzoeken. Ook kan deze dipeptide de membranen van rode bloedcellen stabiliseren. Dit heeft als voordeel dat ze beschermt worden tegen schadelijke bijkomstigheden van glycatie. Ook zou dit het ontstaan van diabetes vertragen.

Voor mensen die het risico lopen diabetes type 2 te ontwikkelen of mensen die al aan deze ziekte lijden, kan het verhogen van het gehalte van carnosine meerdere voordelen voor de gezondheid hebben:

  • Carnosine vermindert de glycatie en oxidatie van lipoproteïne met lage dichtheid (LDL), wat het risico op door diabetes veroorzaakte atherosclerose (aderverkalking) kan verlagen.
  • Het beschermt niercellen tegen de schadelijke effecten van hoge glucosewaarden en vermindert het risico op nefropathie (beschadiging lever).
  • Het stopt de schade aan bloedvaten in verband met diabetische retinopathie (beschadiging van het netvlies) en helpt het gezichtsvermogen te beschermen.
  • Carnosine vermindert het risico op door diabetes veroorzaakte staar (door het minimaliseren van de eiwitverknoping in de ooglenzen)
  • Lees meer over: wat je zelf kunt doen tegen diabetes type 2>>

SAMENVATTING DIABETES TYPE 2
Carnosine wordt in verband gebracht met verschillende effecten van diabetes type 2. Carnosine kan bijdragen deze effecten te behandelen.

5. Gezondheid van het hart

carnosine en zink

In het hart zijn hoge concentraties carnosine te vinden. De stof nestelt zich in het hart zodat deze het hart kan helpen beschermen tegen ischemie (beperkte doorbloeding) en daaropvolgende complicaties, zoals hartaanvallen.

Een ander voordeel dat carnosine het hart biedt, is dat het de bloedvaten beschermt tegen glycatie en oxidatie, wat belangrijke factoren zijn in het proces van aderverkalking.

Het helpt de bloedvaten verder te ontspannen door de regulering van calciumionen mogelijk te maken, wat verder bijdraagt aan een gezonde hartfunctie.

Door bovenstaande redenen wordt carsonine gezien als een belangrijke lichaamsstof, die het lichaam helpt te voorzien in een gezonde cardiovasculaire gezondheid.

SAMENVATTING GEZONDHEID VAN HET HART
Door de bescherming en ontspanning die carnosine biedt aan de bloedvaten, heeft de substantie een positief effect op de gezondheid van het hart.

6. Cognitieve functie

Om verschillende soorten stress te verminderen (zoals oxidatieve en glycemische) bevatten de hersenen ook redelijke concentraties carnosine.

Vormen van stress kunnen leiden tot nare complicaties, zoals ontstekingen en schadelijke verbindingen. Deze complicaties kunnen een aanleiding zijn tot zelfs de ziekte van alzheimer.

Het behouden van een gezonde carnosinespiegel helpt niet alleen om deze complicaties te minimaliseren, het helpt ook bij het verminderen van de toxiciteit in bepaalde hersengebieden. Wat inhoudt het vernietigen van dreigende afvalstoffen in het lichaam.

Daarnaast hebben studies aangetoond dat mensen die lijden aan de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneratieve problemen, significant lagere concentraties carnosine in hun hersenweefsel hebben. Het is echter onduidelijk of deze lagere concentratiesde ziekte veroorzaakt of dat het een gevolg is.

6.1 Autisme

Een van de onderzoeken met carnosine is een studie die in 2002 in de Journal of Child Neurology werd gepubliceerd. (9) Daarin slikten 31 kinderen met autistische spectrumstoornissen gedurende acht weken elke dag een carnosinesupplement of een placebo.

Tegen het einde van de behandelingsperiode vertoonden leden van de carnosinegroep significant grotere verbeteringen in bepaalde metingen van functioneren, waaronder gedrag en communicatie.

De auteurs van het onderzoek merken op dat carnosine, kinderen met autisme ten goede kan komen door de werking van het zenuwstelsel te verbeteren.

Ondanks deze veelbelovende resultaten is er geen recenter onderzoek naar carnosine en autisme uitgevoerd.

SAMENVATTING COGNITIEVE FUNCTIE
Carnosine verminderd verschillende vormen van stress. Daarnaast bestrijd het ook schadelijke afvalstoffen in de hersenen. Onderzoekers denken dat het bij de ziekte van alzheimer gebruikt kan worden in de behandeling en tijdens een kleine studie in 2002 is aangetoond dat het helpt bij het behandelen van autisme bij kinderen.

7. Carnosine in voeding

Goede bronnen voor carnosine zijn peulvruchten, zaden, noten, volle granen, bruine rijst, bonen en avacado.

8. Carnosine kopen

Mocht je je voeding aan willen vullen met carnosine. Wat natuurlijk aan te raden is als je niet elke dag genoeg de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgt of meer nodig hebt vanwege fysieke omstandigheden. Dan kun je carnosine makkelijke en snel aanschaffen bij Bodyandfit.com. Bodyandfit.com his een betrouwbare webshop en levert de volgende dag als je voor 22:00 besteld. Veel succes en tot de volgende keer!