Fenylalanine

 1. Wat is fenylalanine?

L-Fenylalanine is waarschijnlijk het moeilijkst uitspreekbare aminozuur maar zeker niet het onbelangrijkste aminozuur. Het is een essentieel aminozuur en wordt dus niet aangemaakt door het lichaam.

Uiteindelijk wordt fenylalanine omgezet tot de neurotransmitters dopamine, noradrenaline en adrenaline. Deze neurotransmitters zijn onder meer van belang voor het geheugen, alertheid en de leerfunctie.

Omdat het een essentieel aminozuur is, moet het uit onze voeding (of supplementen) gehaald worden, om van de werking te kunnen profiteren. [1]

wat is fenylalanine

2. Aanmaak van neurotransmitters

Fenylalanine is van essentieel belang bij de aanmaak van dopamine, adrenaline en noradrenaline. [2] [3]

Heel plat gezegd zou je zonder dit aminozuur geen geluksgevoel kunnen ervaren. [4]

Deze drie neurotransmitters zorgen er namelijk voor dat iemand lekker in z’n vel zit. Ze geven een opgewekt gevoel.

Aangezien fenylalanine wordt gebruikt om deze moleculen in je lichaam te maken, is het onderzocht als een mogelijke behandeling voor bepaalde aandoeningen, waaronder depressie.

Dit betekent dat deze stoffen een stemming verbeterend effect in gang zetten. Ze worden in verband gebracht met een positievere levensinstelling, een verhoogde alertheid, verbetering van de geheugenfunctie, een verhoogde vitaliteit en verhoogd libido. Dit zijn belangrijke tekenen waarom fenylalanine een antidepressieve zou hebben.

Verder kan fenylalanine worden omgezet in het aminozuur tyrosine, dat vervolgens ook wordt gebruikt om belangrijke signaalmoleculen te produceren. Deze moleculen zijn betrokken bij aspecten van het normale functioneren van uw lichaam, inclusief je stemming en stressreacties. [5]

2.1 Fenylalanine & depressie

Er zijn twee wetenschappelijke onderzoeken die suggereren dat L-fenylalanine helpt bij het behandelen van een depressie. Echter is een depressie zeer complex en gaat het dan ook veelal over de mindset van een persoon en zijn alleen middelen eigenlijk nooit genoeg om de depressie op te lossen.

Fenylalanine kan inderdaad wel helpen om je wat opgewekter te voelen en er zijn zelfs studies die suggereren dat het kan helpen bij het behandelen van een depressie. [6] [7]

Een andere kleine studie onder 12 personen toonde een voordeel aan van fenylalanine. Tijdens het onderzoek werden de D- en L- vormen van fenylalanine gemengd om te kijken hoe dit effect zou hebben op depressies. Van de patienten verbeterde 2/3 deel aanzienlijk. [8]

Maar toch zul je de kern van het probleem aan moeten pakken en dat gaat niet met wat pillen of betere voeding. Anders loop je ook de kans daar weer van afhankelijk te worden. Medicijnen kunnen een steuntje in de rug geven maar zijn vaak ook een tijdelijk middel.

Een cursus mindfullness wordt dan eerder aangeraden om tot andere inzichten te komen en de symptomen van depressie te bestrijden. Daarmee kun je de kern van het probleem aanpakken en een rustiger en minder gestrest leven tegemoet treden.

Mindfulness zorgt voor een verbeterde kijk op de wereld, die positiever, rustiger, meer gefocust, minder gestrest en gelukkiger is.

Het heeft vele voordelen die zijn weerga niet kennen. Zo helpt het ook tegen hevige stress en zorgt het voor een betere nachtrust. Mindsetking.nl heeft een interessant artikel geschreven over mindfulness.

SAMENVATTING AANMAAK NEUROTRANSMITTERS
Fenylalanine is een aminozuur dat essentieel is voor het lichaam en voor de aanmaak van dopamine, adrenaline en noradrenaline. Deze stoffen geven je het gevoel dat je lekker in je vel zit. Verder wordt een deel van de fenylalanine omgezet in tyrosine, een aminozuur dat soortgelijke eigenschappen bezit. Door deze eigenschappen zou het, het behandelen van een depressie kunnen ondersteunen.

3. Verbeterde opname vitamine-d

fenylalanine bijwerkingen

Fenylalanine is ook gelinkt aan het beter opnemen van vitamine d. Dit komt omdat het aminozuur de opname van UV-straling van de zon bevorderd.

Hierdoor hoef je minder lang in de zon te zitten om dezelfde hoeveelheid vitamine D op te nemen.

Mensen die niet voldoende eiwitrijk voedsel eten (vooral ouderen meestal), kunnen er baat bij hebben om dit aminozuur bij te nemen.

Ouderen hebben meer vitamine D nodig en nemen dit ook lastiger op. Vooral in de winter wanneer er weinig zon is zou dit dus zeker niet onverstandig zijn. Het kan dan handig zijn om een hoogwaardig supplement aan te schaffen.

4. Toepassingen op de huid

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het effectief kan zijn bij de behandeling van vitiligo, een huidaandoening die verlies van huidskleur en vlekken veroorzaakt. [9]

Andere studies hebben gemeld dat het toevoegen van fenylalaninesupplementen aan blootstelling aan ultraviolet (UV) licht de huidpigmentatie kan verbeteren bij personen met deze aandoening. [10] [11]

5. Fenylalanine voeding

Gelukkig kun je het aminozuur uit je voeding halen, want ons lichaam maakt het uit zichzelf niet aan. Belangrijke bronnen van Fenylalaline zijn over het algemeen eiwitrijke producten, met in het bijzonder: pinda’s, sesamzaad, kaas, eieren, sojabonen, amandel. [12]

Wanneer je dit niet geregeld eet is het natuurlijk makkelijker om supplementen aan te schaffen. Daardoor weet je namelijk ook zeker dat je genoeg binnen krijgt.

Fenylalanine en aminozuren in het algemeen zijn dus veelvuldig en alleen aanwezig in eiwitrijke producten. Het is voor veel mensen lastig om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Wil je daarom meer inspiratie? Dan hebben wij een boek met heerlijke eiwitrijke recepten voor je. 

6. Is fenylalanine slecht?

Fenylalaline komt voor in aspartaam en is dus veel te vinden in drankjes als coca cola zero. Dit stofje wordt echter niet als gezond beschouwd en daarom kun je dit aminozuur beter uit andere voedingsbronnen halen.

In welke mate aspartaam precies wel of niet schadelijk is, is niet duidelijk omdat verschillende bronnen hier geen eenduidige uitspraak over doen.

Door het gebruik van aspartaam in veel light-frisdranken kan de naam ‘l-fenylalanine’ onterecht in een negatief daglicht zijn geplaatst. Neem in dat geval dus aan dat fenylalanine geen boosdoener is. [13]

7. Fenylalanine bijwerkingen

Fenylalanine wordt in veel eiwitbevattende voedingsmiddelen aangetroffen en wordt door de Food and Drug Administration (FDA) “algemeen erkend als veilig”. [14]

De hoeveelheid van dit aminozuur in voedingsmiddelen vormt geen risico voor gezonde individuen. Bovendien worden over het algemeen weinig of geen bijwerkingen waargenomen bij supplementaire doses van 50-100 mg per kg lichaamsgewicht. [15] [16]

Er is een zeer opvallende uitzondering op de algemene veiligheid van dit aminozuur:

Personen met de aminozuurmetabolismestoornis fenylketonurie (PKU) kunnen fenylanine niet goed verwerken. Ze kunnen concentraties van fenylalanine in hun bloed hebben die ongeveer 400 keer hoger zijn dan die zonder PKU. [17] [18]

Deze gevaarlijk hoge concentraties kunnen hersenbeschadiging en verstandelijke beperking veroorzaken, evenals problemen met het transport van andere aminozuren naar de hersenen.

Vanwege de ernst van deze aandoening worden baby’s over het algemeen kort na de geboorte gescreend op PKU. Personen met PKU worden op een speciaal eiwitarm dieet gezet, dat over het algemeen levenslang wordt gehandhaafd.

SAMENVATTING BIJWERKINGEN
Fenylalanine wordt als veilig beschouwd in de hoeveelheden die in normaal voedsel worden aangetroffen. Personen met de aandoening fenylketonurie (PKU) kunnen dit aminozuur echter niet metaboliseren en moeten de consumptie minimaliseren vanwege ernstige gevolgen voor de gezondheid. Mensen die deze aandoening hebben weten dit vaak al vanaf hun geboorte.

8. Wanneer fenylalanine innemen?

Je kunt fenylalanine gedurende de hele dag innemen. Dit kan met een maaltijd of op een lege maag. Als je het inneemt voor de stimulatie van dopamine, adrenaline en/of noradrenaline, dan kun je dit aminozuur het best aan het begin van de dag innemen.

9. Fenylalanine kopen

Je kunt gemakkelijk aanschaffen op body&fit. Zij hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding en leveren de volgende dag al als je voor 22 uur besteld. Het zijn kwalitatief goede producten en de reviews van andere klanten zijn ook super positief.

Beste kwaliteit Fenylalanine

10. Veelgestelde vragen

Fenylalanine wordt vaak in verband gebracht met aspartaam. Dit komt omdat fenylalanine voorkomt in aspartaam. Aspartaam heeft een slechte naam en zou schadelijk zijn. Hierdoor denkt men (ten onrechte) dat fenylalanine net zo ''schadelijk'' is. Fenylalanine is niet schadelijk op de wijze zoals aspartaam dat is. Het komt voor in onze voeding en wordt door het lichaam op diverse manieren gebruikt. 

Fenylalanine heeft de naam dat het kan helpen bij depressie. Onderzoekers hebben dit onderzocht en er een uitkomst aan gehangen. In hoeverre het kan helpen bij een depressie is moeilijk te zeggen, zoals je onder kopje 2 kunt lezen. Wel zorgt fenylalanine voor verschillende positieve effecten in het menselijk brein. Raadpleeg altijd een arts voor u zelf medische handelingen verricht.  

In coca cola zero zit aspartaam en dus ook fenylalanine. 

Fenylalanine is een aminozuur met verschillende functies. 

Wetenschappers hebben redelijk wat onderzoek gedaan naar het effect van fenylalanine op mensen. Het heeft verschillende toepassingen op het lichaam en het brein. 

Je kunt fenylalanine het beste aanschaffen bij de websites genoemd op onze pagina.