Histidine

1. Wat is histidine?

L-histidine is een essentieel aminozuur dat zorgt voor de vorming van eiwitten en de productie van rode en witte bloedcellen. Daarnaast helpt het bij de groei en het herstel van weefsels.

Het lichaam maakt dit aminozuur niet aan, ook niet in kleine hoeveelheden. Hierdoor doet het niet voldoende zijn werk en moet het aangevuld worden via voeding.

Vooral kinderen, personen die herstellen van een operatie of personen die last hebben van bloedarmoede hebben een extra behoefte aan histidine. (1)

2. Histidine bevordert groei

Het aminozuur ondersteunt de genezing van wonden en reguleert de groei. Daarom is het zo belangrijk dat kleine kinderen voldoende histidine aanmaken, want zonder dit aminozuur zouden groeiprocessen afgebroken worden en de ontwikkeling vertragen.

3. Energievoorziening cellen

Het is ook een bouwsteen voor moleculen die ijzer bevatten, waardoor het zorgt voor energievoorziening in de cellen.

4. Alzheimer en Parkinson

Histidine is noodzakelijk voor de vorming van de myelineschede. De myelineschede is bedekt met zenuwcellen die beschadigingen tegengaan.

Deze zenuwcellen zijn belangrijk voor het voorkomen van degeneratieve aandoeningen, zoals Parkinson en Alzheimer.

5. Remt ontstekingen en versterkt het immuunsysteem

Histidine bloeddruk

Een tekort aan dit aminozuur kan allerlei nare gevolgen hebben, waaronder huidontstekingen, slijmvliesontstekingen en een traag herstel van wonden.

Doordat dit aminozuur een belangrijke rol speelt in de aanmaak van witte en rode bloedcellen, kan een tekort ook leiden tot een verzwakt immuunsysteem.

Andere aminozuren die het immuumsysteem versterken zijn glutamine en arginine. Ook zijn verschillende vitamines en mineralen raadzaam om te nemen, wanneer je het immuunsysteem wilt versterken.

Omdat het niet voordelig is om allemaal losse producten aan te schaffen om het immuunsysteem te versterken, zijn er ook speciale immuunsysteem-formules ontworpen.

5.1 Wil je je immuunsysteem versterken?

5.2 L-histidine werking op verkoudheid

Wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat histidine in combinatie met zink kan helpen bij verkoudheid. Het lichaam kan zink gemakkelijker opnemen als het wordt ingenomen met histidine.

Verder hebben wetenschappers een onderzoek uitgevoerd om te testen of zink en L-histidine de duur van een virale of bacteriële infectie kunnen verkorten. De studie omvatte meer dan 40 deelnemers.

De onderzoekers ontdekten dat de consumptie van beide stoffen samen de duur van een verkoudheid met gemiddeld 3,6 dagen verkort.

6. Hartproblemen en nierfalen

Dit aminozuur kent ook enkele medische toepassingen. Zo wordt het toegediend bij personen met een hoge bloeddruk en/of hartproblemen, omdat dit aminozuur de bloeddruk verlaagt.

Soms wordt het toegediend bij mensen die onder zware stress staan. Omdat het ook positieve invloed heeft op de neurotransmitters.

6.1 Nierziekte

Een ander gebied waar het gebruik van L-histidinesupplementen belangrijk is, is de behandeling van chronisch nierfalen. Dit komt vooral veel voor bij ouderen.

Een lage concentratie van dit aminozuur in het bloedplasma verhoogt de ontstekingsactiviteit van het lichaam en leidt tot een toename van oxidatieve stress.

Wetenschappers hebben ontdekt dat suppletie met histidine rechtstreeks verband houdt met een verlaagd sterftecijfer.

7. Histidine in voeding

Voedingsmiddelen rijk aan eiwitten (zoals vlees, kip en eiwitshakes) bevatten meestal histidine en andere aminozuren, maar ook groene groenten, bananen, rogge en tarwe en andere producten zijn aan te raden. Wil je een boek over eiwitrijke recepten? Dan kun je op deze link klikken.

8. Dosering histidine

In het algemeen is 8-14mg per dag per kilo lichaamsgewicht aanbevolen. Als je gevarieerd eet krijg je dit vaak wel binnen.

Onder invloed van stress stress, chronische aandoeningen en verwondingen kan het raadzaam zijn de dagelijkse behoefte te verhogen. Hiervoor kunnen supplementen genomen worden of je kunt hiervoor meer van bovenstaande voeding consumeren.

Wanneer de histidine-behoefte in het lichaam nog meer stijgt is in gevallen van artritis of bloedarmoede. De behoefte van het lichaam naar histidine kan dan snel oplopen.

Voor kinderen in de groei en jongeren kan een een histidine tekort ernstige gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk gevarieerd te eten. Wanneer dit niet gebeurd kunnen groeiprocessen worden onderbroken in verschillende facetten van het lichaam. Zoals groei in de lengte maar ook spiergroei.

Daarom is dit aminozuur voor sporters ook essentieel. Wanneer sporters niet genoeg binnen krijgen na een training. Kunnen de spieren niet goed herstellen.

9. histidine kopen

Je kunt het best een vertrouwde leverancier nemen met veel tevreden klanten. Omdat je een product wilt hebben dat kwalitatief goed is en zorgt voor een goede werking. Een goede keus voor de aankoop van je histidine supplement is Bol.com. Zij hebben kwalitatief goede producten en leveren de volgende dag als je voor 22:00 besteld.

Beste kwaliteit Histidine