Histidine

1. Wat is histidine?

L-histidine is een essentieel aminozuur dat zorgt voor de vorming van eiwitten en de productie van rode en witte bloedcellen. Daarnaast helpt het bij de groei en het herstel van weefsels.

Het lichaam maakt dit aminozuur niet aan, ook niet in kleine hoeveelheden. Hierdoor doet het niet voldoende zijn werk en moet het aangevuld worden via voeding.

Vooral kinderen, personen die herstellen van een operatie of personen die last hebben van bloedarmoede hebben een extra behoefte aan histidine volgens wetenschappelijk onderzoek. (1)

2. Histidine bevordert groei

Het aminozuur ondersteunt de genezing van wonden en reguleert de groei. Daarom is het belangrijk dat kleine kinderen voldoende histidine aanmaken door middel van hun voeding.

3. Energievoorziening cellen

Het is ook een bouwsteen voor moleculen die ijzer bevatten, waardoor het zorgt voor energievoorziening in de cellen.

4. Alzheimer en Parkinson

Histidine is betrokken bij de vorming van de myelineschede. De myelineschede is bedekt met zenuwcellen die beschadigingen tegengaan.

Deze zenuwcellen zijn belangrijk voor het voorkomen van degeneratieve aandoeningen, zoals Parkinson en Alzheimer. 

Echter is histidine niet de enige stof die betrokken is bij de vorming van de myelineschede.

5. Remt ontstekingen en draagt bij aan een normale werking van het immuunsysteem

Histidine bloeddruk

Dit aminozuur kan bijdragen aan het leveren van bescherming tegen allerlei nare kwaaltjes, waaronder huidontstekingen, slijmvliesontstekingen en een traag herstel van wonden. 

Doordat dit aminozuur een belangrijke rol speelt in de aanmaak van witte en rode bloedcellen, is het ook onderdeel bij het ondersteunen van het immuunsysteem.

Andere aminozuren die een functie vervullen bij het ondersteunen van het immuunsysteem zijn glutamine en arginine

Ook zijn verschillende vitamines en mineralen die hieraan bijdragen, zoals bijvoorbeeld: ijzer, seleen, zink & vitamine C.

6. Bijdrage aan het hart en de nieren

Dit aminozuur kent veel activiteiten binnen het menselijk lichaam. Zo speelt het een rol bij het reguleren van de bloeddruk en is het ook betrokken bij een normale werking van het hart en de nieren.

Soms worden bepaalde dingen geclaimd, maar er is meer onderzoek nodig omtrent de precieze invloed van histidine op de bloeddruk.

Het heeft invloed op een normale werking van de neurotransmitters, welke weer een rol spelen bij het reguleren van stress. 

Stress is een belangrijke veroorzaker van hartproblemen en daarom worden verbanden, zoals de bijdrage van histidine op dit gebied gemakkelijker gelegd.

6.1 Nierziekte

Een ander gebied waar L-histidine belangrijk is, is bij het ondersteunen van de nieren. 

Een interessant onderwerp want er zijn mensen met zwakker nieren die zelfs aan nierfalen kunnen lijden, dit komt vooral veel voor bij ouderen.

Een lage concentratie van dit aminozuur in het bloedplasma kan de ontstekingsactiviteit van het lichaam verhogen en daarmee leiden tot een toename van oxidatieve stress. 

7. Histidine in voeding

Voedingsmiddelen rijk aan eiwitten (zoals vlees, kip en eiwitshakes) bevatten meestal histidine en andere aminozuren, maar ook groene groenten, bananen, rogge en tarwe en bezitten vaak veel eiwitten. 

8. Dosering histidine

In het algemeen is 8-14mg per dag per kilo lichaamsgewicht aanbevolen. Als je gevarieerd eet krijg je dit vaak wel binnen.

9. Medisch advies

Voor medisch advies en gebruik dient u altijd een arts te raadplegen, wij geven geen medisch advies over het gebruik van welke stof dan. 

Histidine gebruik voor eigen gewenste doeleinden staat vrij, maar wanneer het om medische redenen wordt gebruikt dient u altijd een zorgverlener in te schakelen.

Wij nemen geen verantwoordelijkheid voor welk gebruik van histidine dan ook.