Isoleucine

Wat is isoleucine?

Isoleucine is een aminozuur dat gerekend wordt tot de essentiële categorie. Dit betekent dat dus niet standaard aanwezig in het lichaam, dit betekent dat het uit voeding of supplementen gehaald moet worden. (1)

Het aminozuur heeft een breed scala aan rollen in het menselijk lichaam. De werking van isoleucine is daarom vrij complex te noemen.

Isoleucine is natuurlijk erg bekend op het gebied van sport, maar dan wel onder overkoepelende naam, namelijk ”BCAA”. Binnen deze formule is het één van de drie vertakte-keten-aminozuren.

Het heeft heeft zijn aandeel vooral te danken aan het verhogen van het energieniveau en het uithoudingsvermogen verbeteren. (2)

Op medisch gebied geniet het aminozuur bekendheid vanwege zijn bloedstollende functie en het helpen herstellen van beschadigd spierweefsel.

Daarom is dit een veelgebruikt aminozuursupplement voor bodybuilders, duursporters en soms ook zieken. Het zorgt niet alleen voor een extra energieboost, maar helpt het lichaam ook sneller te herstellen na periodes van zware lichamelijke activiteit. (3)

Kernvoordelen isoleucine

  • Helpt bij het genezen van wonden
  • Het verhogen van het energieniveau
  • De stofwisseling op peil houden
  • Zorgt voor beter spierherstel
  • Meer spiegroei (4)
  • Regulering van de bloedsuikerspiegel en het insulineniveau
  • Psychologisch sterker tijdens work-out (5) (6)

Onderdeel van de BCAA’s

Isoleucine functie

Door deze waardevolle functies heeft het aminozuur een plek in de bekende BCAA-formule verkregen; dit maakt het een populair middel onder sporters.

Wat zijn de symptomen als je een terkort aan dit aminozuur hebt?

Mensen met een laag gehalte aan dit essentiële aminozuur zullen symptomen ervaren die lijken op hypoglykemie. Deze symptomen uiten zich als volgt: vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, verwarring, prikkelbaarheid en soms ook depressie.

Het gebruik van dit aminozuur in de medische wereld

In de medische wereld wordt dit aminozuur als hulpmiddel gebruikt in de strijd tegen diabetes (type 2). Dit komt doordat de regulerende werking van dit aminozuur op de bloedsuikerspiegel een positieve invloed heeft op diabetes patiënten.

Na het innemen van isoleucine als supplement reguleert de bloedsuikerspiegel van grote groepen diabetespatiënten weer tot een acceptabel niveau.

Het komt ook voor dat diabetespatiënten zelf over deze middelen beschikken om zo zelf hun bloedsuikerspiegel in toom te houden. Uiteraard werkt dit helaas niet alle gevallen.

Ook is isoleucine de insulineproductie gunstig gezind. Het essentiele aminozuur zorgt ervoor dat de insuline productie niet te hoog stijgt.  

Isoleucine voeding

Isoleucine komt het meest in producten voor met een hoog percentage eiwitten. Denk hierbij aan vlees, vis, eieren, peulvruchten, zaden en noten bijvoorbeeld.

Echter het komt niet in sterke mate voor in alle eiwitrijke producten, daarom kopen veel mensen supplementen. Dan ben je zeker van een voldoende hoeveelheid.

Wanneer je veel traint of eiwitarm eet, doe je er ook goed aan supplementen te nemen met/en of andere aminozuren. Een BCAA supplement zal in het geval van isoleucine een goede keus zijn omdat je dan ook gelijk de andere twee vertakte-keten-aminozuren aankoopt, leucine en valine.

Deze drie aminozuren werken goed samen en hebben een synergetische werking. De beste verhouding in dit geval is een BCAA product met twee keer zoveel leucine als isoleucine en valine (2:1:1).

Er zijn veel supplementen die alle BCAA’s (isoleucine, leucine en valine) voor het gemak in de juiste verhoudingen bevatten.

Isoleucine kopen

Je kunt isoleucine het best als onderdeel van BCAA producten kopen. Zo heb je een synergetisch effect, want de BCAA aminozuren versterken elkaar. Je kunt bcaa's gemakkelijk aanschaffen bij Bodyandfit. Zij hanteren een goede prijs/kwaliteit verhouding omdat zij hoogwaardige producten leveren. Bovendien leveren zij de volgende dag aan huis als je voor 22:00 besteld.

Direct beste kwaliteit